Η ακριβή πρεμιέρα του Ιουλίου

Η ακριβή πρεμιέρα του Ιουλίου
Με αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ και πλήθος ανατιμήσεων μπαίνει ο Ιούλιος. Ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται από 21% σε 23%, ο μειωμένος από 10% σε 11% και ο χαμηλός από 5% σε 5,5%. Οι μειωμένοι συντελεστές οι οποίοι ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου από 15%, 7% και 4%, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 16%, 8% και 4%.

- Ο ΦΠΑ αυξάνεται από 21 % σε 23% για : Είδη ένδυσης - υπόδησης, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, νεόδμητες οικοδομές (πλην α’ κατοικίας), οικοδομικά υλικά, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και λοιπά δίκυκλα

Επίσης για καύσιμα, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, πλαστικά είδη, χημικά είδη, χαρτικά, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, είδη ατομικής καθαριότητας, σχολικά είδη, κατασκευές και πωλήσεις έργων τέχνης, επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων, δικύκλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και λοιπών αντικειμένων.

Ακόμη για υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια, λογιστές-φοροτεχνικοί, οικονομολόγοι, η χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων για την προπόνηση ή τη διεξαγωγή οποιουδήποτε αθλήματος (κολύμβηση, στίβος, τένις, μπόουλινγκ, καλαθοσφαίριση, κλπ.) ή αθλητικού γεγονότος (ποδοσφαιρικοί αγώνες, κολυμβητικοί αγώνες κλπ.), διόδια

- Από 10% σε 11% για : τρόφιμα, φάρμακα, μη αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια μεταφορικών μέσων λεωφορείων, εισιτήρια για κινηματογράφους, συναυλίες, τσίρκο, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση, διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατασκηνώσεις, κάμπινγκ, έτοιμο φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ, σερβιριζόμενα είδη σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μηχανήματα και βοηθήματα για την εξυπηρέτηση αναπήρων, επισκευές παλαιών κατοικιών, τηλεθέρμανση.

- Από 5% σε 5,5%: εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα.

Ακριβότερη η μετακίνηση

Αυξάνονται τα κόμιστρα των ταξί με την επιβολή ΦΠΑ 11%, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει η υποχρέωση της έκδοσης αποδείξεων. Η "σημαία" θα ανέρχεται στο 1,16 ευρώ, η ελάχιστη διαδρομή στα 3,10, η μονή ταρίφα 66 λεπτά ανά χιλιόμετρο και η διπλή 1,16. Η κλήση ραδιοταξί θα κοστίζει 1,88 ευρώ.

Ανεβαίνει περαιτέρω και το κόστος των καυσίμων, καθώς αυξάνεται ο ΦΠΑ- από 21% σε 23%.  Τουλάχιστον 2,5 λεπτά πάνω το λίτρο η αμόλυβδη.Τα πρατήρια καύσιμων είναι πλέον υποχρεωμένα να κόβουν αποδείξεις. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για το 2010- Η πρώτη εφαρμόστηκε από τις 15 Μαρτίου.

Διόδια

Από την Πέμπτη, επίσης, αυξάνεται το αντίτιμο των διοδίων στις Εθνικές Οδούς, ενώ αναπροσαρμόζεται και το αντίτιμο των διοδίων της Αττικής Οδού.  Σημειώνεται ότι την πρώτη αύξηση (από 19% σε 21%) την είχε απορροφήσει η εταιρεία, ωστόσο με τη νέα αύξηση στο 23% οι οδηγοί θα επιβαρυνθούν όλη τη διαφορά: Το αντίτιμο θα αυξηθεί από 10 λεπτά για τα Ι.Χ. (2,80 ευρώ από 2,70) και ως 40 λεπτά για τα φορτηγά.

Η αναπροσαρμογή θα ισχύσει σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ στη διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη, καθώς και σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Ολυμπίας οδού (Ελευσίνα, Ισθμός, Ζευγολατιό, Ρίο, Ν. Πέραμος και Αγ. Θεόδωροι) και για τον άξονα Μωρέας Κορίνθου-Τρίπολης, ενώ παραμένει ως έχει μόνο το αντίτιμο του διοδίου για τα δίκυκλα.

Στον οδικό άξονα από Μεταμόρφωση έως Σκάρφεια Φθιώτιδας, οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 5 έως 15 λεπτά σε όλους τους σταθμούς.

Στα διόδια Νεστάνης στην Εθνική οδό Κόρινθος - Τρίπολη- Καλαμάτα, οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα πληρώνουν 1,30 από 1,20 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Αυξήσεις 10 λεπτών για τα αυτοκίνητα θα ισχύουν και στα διόδια Μοσχοχωρίου και Λεπτοκαριάς στον οδικό άξονα Μαλιακός - Κλειδί Ημαθίας, ενώ στα διόδια στο Σπαθοβούνι η αύξηση 10 λεπτών θα ισχύσει μόνο για τα φορτηγά.

Πρεμιέρα ΦΠΑ για συγκεκριμένους κλάδους

Από την Πέμπτη (1/7) ΦΠΑ θα υποχρεούνται να καταβάλλουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Επέκταση θα γίνει επίσης σε καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε ισχύ τίθεται ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων επαγγελματιών που φορολογούνταν τεκμαρτά όπως ταξί, περίπτερα, υποπράκτορες εφημερίδων και περιοδικών.

Δύσκολη έως αδύνατη χαρακτηρίζει την απορρόφηση της νέας αύξησης των συντελεστών του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Γ. Κασιμάτης. Διαβάστε περισσότερα

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τους καταναλωτές από το νέο κύμα ακρίβειας», που προκαλείται από την αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες. «Δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να αφήνει τον καταναλωτή έρμαιο στις ορέξεις τού κάθε κερδοσκόπου, που λυμαίνεται την ελληνική αγορά», σημείωσε.