Μέρκελ: Θα βοηθήσουμε, εφόσον...

Μέρκελ: Θα βοηθήσουμε, εφόσον...
Έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα δηλώνει η Άγκελα Μέρκελ, εφόσον- όπως είπε- εκπληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον "η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί αυστηρά μέτρα, όχι μόνο για ένα, αλλά για αρκετά χρόνια". Έτσι, "θα έχουμε μια καλή ευκαιρία να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ", καθώς όπως τόνισε "η Γερμανία αισθάνεται μια τεράστια υποχρέωση έναντι της σταθερότητας του ευρώ".

"Το λέω ξεκάθαρα, η Γερμανία θα βοηθήσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις", σημείωσε η καγκελάριος. Οι προϋποθέσεις που θέτει η αφορούν σε μία συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) σε ένα αυστηρό πρόγραμμα με μεγάλη διάρκεια. "Πρέπει και η Ελλάδα να κάνει το καθήκον της", είπε, ενώ σημείωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των γερμανών πολιτών: "Χρειαζόμαστε ένα καλό πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια. Είναι ο λόγος που επέμενα να εμπλακεί το ΔΝΤ στη διαδικασία", τόνισε.

"Η Ελλάδα οφείλει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης", υπογράμμισε και συμπλήρωσε: "Η Γερμανία θα ξεκινήσει τη διαδικασία παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, μόλις (η Ελλάδα) ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη στήριξη της χώρας είναι η παρουσίαση ενός βιώσιμου σχεδίου".

Πρόσθεσε, δε, ότι μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ "δεν αποτελεί επιλογή" και συμπλήρωσε ότι οι δηλώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση σπέρνουν αβεβαιότητα στις αγορές. Η ίδια επισήμανε ότι έχει "εμπιστοσύνη" στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Μέρκελ σημειώθηκε μερική αποκλιμάκωση των spread προς την περιοχή των 630 μονάδων βάσης, ενώ νωρίτερα είχαν σημειώσει και νέο ιστορικό υψηλό, στις 663 μ.β. Ωστόσο λίγη ώρα μετά τα spread έπαιρναν εκ νέου την ανιούσα, κυμαινόμενα στην περιοχή των 655 μ.β.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Παπανδρέου
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο Γιώργος Παπανδρέου με την Αγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της καγκελαρίου που άναψε μεν πράσινο φως για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ζητώντας όμως "σκληρή πολυετή λιτότητα".

Ο πρωθυπουργός εξήγησε στην κ. Μέρκελ τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ απο την πλευράς της  η γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα τιμήσει την υπογραφή του στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Η  Αθήνα εκτιμά ότι η στάση της Γερμανίας θα " μαλακώσει" μετά τις εκλογές της 9ης Μαΐου, στο κρατίδιο της Ρηνανίας, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Παρέμβαση Σαρκοζί- Μπαρόζο


Λίγο νωρίτερα, ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συμφωνούσαν στην ανάγκη ταχείας δράσης υπέρ της Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας, συμφώνησαν να πολεμήσουν την κερδοσκοπία κατά της Ελλάδας, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη για σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Παπακωνσταντίνου: Κρίσιμη ημερομηνία η 19η Μαΐου

"Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 19η Μαΐου, οπότε λήγει το ομόλογο των 9 δισ. ευρώ"τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας τη βουλή για τις διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι μέχρι τότε  θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός  στήριξης και να έχει ληφθεί η απόφαση και σε επίπεδο συμβουλίου αρχηγών και σε επίπεδο εθνικών κοινοβουλίων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα έλθει και στην ελληνική βουλή και  κάλεσε όλες τις παρατάξεις να μην κρυφτούν πίσω από συνθήματα και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες του,υπογραμμίζοντας ότι «η αγορά δεν μας δάνειζε άλλο και έπρεπε να πάμε σε ένα τέτοιο σύστημα δανεισμού».

Γερμανικά ήξεις, αφήξεις

"Υπάρχει η δυνατότητα η Γερμανία να τελειώσει με τα διαδικαστικά για την παροχή δανείων προς την Ελλάδα έως τις 7 Μαϊού", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ θέλουν να δοθούν τα χρήματα ταυτόχρονα. "Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα γίνει προσπάθεια να δοθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα πριν τις 19 Μαΐου, ημερομηνία που πρέπει η χώρα να κάνει πληρωμές για ομόλογα που λήγουν", είπε.

Νωρίτερα, ωστόσο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων, Γκουίντο Βεστερβέλε, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι "μία πρόωρη απόφαση για οικονομική βοήθεια θα απομάκρυνε τις πιέσεις προς την Ελλάδα για μείωση του ελλείμματος".

Και δηλώσεις επί δηλώσεων...


"Η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να πει πότε θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες σχετικά με την ενεργοποίηση του κοινού πακέτου βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα", τόνισε εκπρόσωπος ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου, Όλι Ρεν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέι, δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τη σημερινή κρίση και ότι η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ θα διαφυλαχθεί.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη ρύθμιση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά επιβάλλεται επίσης να γίνουν σεβαστές οι δημοκρατικές διαδικασίες και η ανάγκη για συζήτηση, δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ανησυχία εξέφρασε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών: "Εάν ο κίνδυνος της Ελλάδας επεκταθεί σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, αυτό θα σημαίνει ότι πρέπει να διασώσουμε την κοινή επιχείρησή μας", δήλωσε ο Φράνκο Φρατίνι. "Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα, έστω κι αν κάποιος αμφιβάλλει ότι πρέπει να επικρατήσει η αλληλεγγύη αυτήν τη στιγμή, γιατί δεν είναι μόνον μια ηθική υποχρέωση, αλλά είναι και προς το συμφέρον μας", πρόσθεσε.

Έκκληση προς τη Γερμανία και τη Γαλλία να μην κωλυσιεργούν πλέον με την οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη, γεγονός που βλάπτει τόσο την πιθανότητα της Ελλάδας να ανακάμψει όσο και την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, απηύθυνε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Νίρουπ Ρασμούσεν.

"Η Αυστρία υποστηρίζει την ταχεία ενεργοποίηση της βοήθειας προς την Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης", τόνισε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ. Επισήμανε δε, πως "όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να ενδιαφέρονται, ώστε να παραμείνει σταθερό το Ευρώ".

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

"Είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι το ΔΝΤ έρχεται εδώ, για να επιβάλει σκληρότερους ή διαφορετικούς όρους από αυτούς τους οποίους κουβεντιάζουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.