Όλι Ρεν: Αρχές Μαΐου έτοιμος ο μηχανισμός

Όλι Ρεν: Αρχές Μαΐου έτοιμος ο μηχανισμός
Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, εκτίμησε ο επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της «Ομάδας των 20» (G-20), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα μέλη της ευρωζώνης και την εκπλήρωση των σχετικών συνταγματικών προβλέψεων, που υπάρχουν στην κάθε χώρα, τόνισε ο κ. Ρεν, ο οποίος ανέφερε ότι η υποστήριξη θα προέλθει από ένα κοινό τριετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου, η Ελλάδα καλείται να εντείνει τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια (2011-2012). Υπογράμμισε, δε, ότι κρίνονται όχι μόνο η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, αλλά και της ευρωζώνης και, τελικά, του κόσμου.

Ο κ. Ρεν συμμετείχε σε κοινή συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε ότι ήταν αντίθετος στη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο κ. Τρισέ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που συνεργάζεται με το ΔΝΤ του οποίου την τεχνογνωσία, όπως είπε, πάντα εκτιμούσε, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δράσουν με βάση τις σχετικές πρόνοιες της συνθήκης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε ανέφερε ότι η απόφαση για το πότε και πόση οικονομική βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα θα ληφθεί το νωρίτερο έπειτα από δέκα ημέρες. Επίσης, τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να παρουσιάσει ένα ανανεωμένο πρόγραμμα σταθερότητας για 2011-12.