Προσθεσμία για έκτακτα μέτρα έως 15/5

Προσθεσμία για έκτακτα μέτρα έως 15/5
Το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ ενέκρινε το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας δίνοντας προθεσμία ως τα τέλη του 2012 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ και ζητώντας, όπως περιλαμβάνεται και στο ίδιο το πρόγραμμα που κατέθεσε η Ελλάδα, τη μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του ελλείμματος για το 2010.

Στην απόφασή του το Συμβούλιο καλεί τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν ειδικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συγκεκριμένα:

- Επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως τις 15 Μαΐου 2010. Σημειώνεται ότι στις 15 Μαΐου συμπληρώνονται τρεις μήνες από τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου.

Οι τρεις αυτοί μήνες είναι το διάστημα το οποίο σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία απαιτείται για να κριθεί κατά πόσο υπήρξε αποτελεσματική δράση από την Ελλάδα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

- Ενισχυτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010.

- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως τα τέλη του 2010, και

- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012.


Στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο ζητά από την Ελλάδα να υποβάλει έκθεση έως τις 16 Μαρτίου, στην οποία θα προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων για το 2010, και μία ακόμη έκθεση έως τις 15 Μαΐου, στην οποία θα καταγράφονται τα μέτρα που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου. Στη συνέχεια η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει εκθέσεις σε τριμηνιαία βάση.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου, επισημαίνεται ακόμη ότι στο βαθμό που ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με το έλλειμμα και το χρέος επιβεβαιωθούν, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει στην έκθεση που θα παρουσιάσει στις 16 Μαρτίου πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2010 μπορούν να επιτευχθούν.

Το Συμβούλιο καλεί λοιπόν την Ελλάδα να εκπονήσει και να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν ένα θαρραλέο και συνολικό πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα μέτρα που να καλύπτουν τους μισθούς, το συνταξιοδοτικό σύστημα , τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, τη δημόσια διοίκηση, τις αγορές αγαθών, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την παραγωγικότητα και την αύξηση της απασχόλησης.

Ολι Ρεν: Ερχόμαστε Αθήνα

Ο αρμόδιος επίτροπος Ο. Ρεν ανακοίνωσε ότι "η Επιτροπή θα βρίσκεται επιτόπου στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, αυτή ή την άλλη εβδομάδα, με εμπειρογνώμονες από την ΕΚΤ και εκπροσώπους του ΔΝΤ, με στόχο να επαληθεύσει την εφαρμογή και τα αποτελέσματα των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας από τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου"Όλα αυτά ένα 24ωρο μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου η Ελλάδα δεσμεύθηκε να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Δηλώσεις

"Η άποψή μας είναι ότι το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι επαρκές. Οφείλουν να είναι σοβαροί, χρειάζονται περισσότερα συγκεκριμένα μέτρα ώστε η χώρα να ανακτήσει αξιοπιστία στις αγορές", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Αντερς Μποργκ.

"Η πίεση επί της Ελλάδας αυξήθηκε ώστε να μελετήσει μέχρι τις 16 Μαρτίου συμπληρωματικά μέτρα", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Γιόζεφ Πρελ.

Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ελένα Σαλγάδο, δήλωσε από την πλευρά της: "Θεωρώ ότι πιθανότατα τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ελλάδα θα είναι επαρκή", επαναλαμβάνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για το θέμα στην επόμενη σύνοδό τους στις 15 Μαρτίου.