ΕΚΤ: Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα και το 2011

ΕΚΤ: Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα και το 2011
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ήδη πιο ελαστικά μετά την κρίση, κριτήρια, τα οποία επιβάλλει στις τράπεζες για να τις δανείσει, δήλωσε ο πρόεδρός της, δίνοντας μια ανάσα στις ελληνικές τράπεζες.

Όταν θέλουν να αναχρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ, οι τράπεζες πρέπει να καταθέσουν σ΄αυτήν κριτήρια, τα οποία αποτελούνται από χρηματιστικά προϊόντα, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα.

Πριν από την κρίση, τα προϊόντα αυτά έπρεπε να έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιολόγησης ένα (μίνιμουμ Α-), αλλά η BCE χαλάρωσε τις απαιτήσεις της λόγω α της χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008.

"Το συμβούλιο των διοικητών προτίθεται να διατηρήσει το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο του ΒΒΒ- "πέραν του τέλους του 2010", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

"Σήμερα η Ευρώπη, είναι αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ. Πρέπει επίσης να αναβιώσουμε την έννοια της κοινής υπόθεσης, που αποτέλεσε το κίνητρο των ιδρυτών προγόνων μας", υπογράμμισε ο Τρισέ.

"Αυτή θα είναι η συμβολή της ΕΚΤ στην επίλυση της ελληνικής κρίσης", δήλωσε ο Λοράν Μπίλκε, πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ νυν στέλεχος στη Nomura International Plc.

"Αυτός είναι ένας τρόπος να πούμε ότι πρέπει να δώσουμε λίγη υποστήριξη στην Ελλάδα και ίσως και ένα μήνυμα προς την υπόλοιπη ΕΕ ότι δεν είναι μια κακή ιδέα να βοηθήσουν την Ελλάδα", πρόσθεσε.


Ικανοποιημένος ο Ζαν Κλοντ Τρισέ από τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης

Ο χρηματοπιστωτικός μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της Ευρωζώνης χαρακτηρίστηκε "εφαρμόσιμη λύση", από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος πάντως εκτίμησε ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

"Είναι ιδιαιτέρως ευτυχής που η κυβέρνηση στη ζώνη του Ευρώ βρήκε μία εφαρμόσιμη λύση", ανέφερε ο Τρισέ σε μη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση των ηγετών της ζώνης του Ευρώ.

"Θεωρώ ότι η εφαρμόσιμη λύση προστατεύει, αυτό που για εμάς είναι αποφασιστικό, τις ευθύνες των κυβερνήσεων στη ζώνη του Ευρώ", πρόσθεσε, απαντώντας σε δημοσιογράφους που τον κάλεσαν να τοποθετηθεί μετά την ενημέρωση που έγινε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Τρισέ ανέφερε ότι βελτιώνεται η αξιοπιστία της Ελλάδας και εκτίμησε ότι ο μηχανισμός που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες - ένας συνδυασμός κεφαλαίων του ΔΝΤ και διμερών δανείων από την Ευρωζώνη - δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

"Είμαι σίγουρος ότι ο μηχανισμός που αποφασίστηκε σήμερα φυσιολογικά δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί και ότι η Ελλάδα σταδιακά θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς", είπε ο Τρισέ, επισημαίνοντας ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στον μηχανισμό βοήθειας δεν παραβιάζει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αφήνει αμετάβλητες τις ευθύνες των κυβερνήσεων στη ζώνη του Ευρώ.

"Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι ιερή και απαραβίαση και κανένας δεν την αμφισβητεί", είπε ο Τρισέ, ο οποίος νωρίτερα είχε αντιταχθεί στην ανάμειξη του ΔΝΤ στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.

"Έχουμε πολύ καλή εκτίμηση για τη γνώμη του ΔΝΤ, συνεργαστήκαμε με το ΔΝΤ στην Αθήνα. Ουδέποτε είπα ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι αυτό ή εκείνο. Πάντα λέω ότι πρέπει να έχουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα από την πλευρά των κυβερνήσεων στη ζώνη του Ευρώ", διευκρίνισε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Ερωτηθείς ποιά θα είναι τα κριτήρια της ΕΚΤ όταν κληθεί να αντιμετωπίσει μία δυνητική έκκληση για βοήθεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο Τρισέ απάντησε: "Βλέπεις την κατάσταση, κάνεις μία κρίση για την χρηματοπιστωτική αστάθεια που μπορεί να προκύψει από αυτή για τη χώρα και για την Ευρωζώνη - αυτά είναι τα κριτήρια, αλλά επαναλαμβάνω δεν υποθέτουμε ότι αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να ενεργοποιηθεί".