Η δύσκολη συμφωνία για την Κύπρο

Η δύσκολη συμφωνία για την Κύπρο
Με έναν δύσκολο συμβιβασμό εξέρχεται η Κύπρος από τις δραματικές και μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, καθώς με τις αποφάσεις που επιβάλλονται αλλάζει το οικονομικό μοντέλο της χώρας, ενώ πλήττονται άμεσα καταθέτες και εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει "κούρεμα" για τις καταθέσεις (μόνο) άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και λουκέτο στη Λαϊκή, αφού πρώτα διασπαστεί σε "καλή" και "κακή", με την "καλή" να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου, φέροντας μαζί της και τα 9 δισ. ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η ΕΚΤ.

Επίσης, σώζονται οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Το ύψος του "κουρέματος" στην Τράπεζα Κύπρου θα αποφασιστεί τις προσεχείς ημέρες. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή οι καταθέτες, που διαθέτουν άνω των 100.000 ευρώ, δεν γνωρίζουν το ακριβές ποσό της περιουσίας τους.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων προτάθηκε στη Λευκωσία "κούρεμα" έως και 60%, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή. Νεότερες πληροφορίες κατέβαζαν το ποσοστό στο 30-40%.

Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τρ. Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.

Το μέρος των καταθέσεων και τοποθετήσεων που "κουρεύονται" θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση.

Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ (που υπολογίζονται στα 4,2 δισ. ευρώ και παγώνουν προς το παρόν) στη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας.

Η εκκαθάριση θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει ενός πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε από την κυπριακή Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα, ενώ το ποσό του δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ.

A man uses an ATM machine of the Bank Of Cyprus on 24 March, 2013 in Limassol, Cyprus

Τί προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία

Η συμφωνία της 16ης Μαρτίου, προέβλεπε εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε όλες τις κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ, δασμό 6,7% για τις καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ και φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

"Δεν θα περάσει από τη Βουλή"

Η συμφωνία -όπως πρώτος ανακοίνωσε ο Β. Σόιμπλε- δεν θα περάσει από την κυπριακή Βουλή, καθώς αφορά σε αναδιάρθρωση των δύο μεγάλων τραπεζών και όχι σε γενικό φόρο στις τράπεζες.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ικανοποιημένος για τη συμφωνία δανεισμού που συνήψε. "Είμαι ικανοποιημένος διότι θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο", είπε.

Ποια είναι η συμφωνία για την Κύπρο

"Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα"

"Πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα βάσει των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαρρής, σημειώνοντας ότι με την απόφαση "αποφύγαμε την καταστροφή, την έξοδο από το ευρώ".

"Δεν ξέρουμε το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου", είπε, επισημαίνοντας ότι οι καταθέσεις που θα "κουρευτούν" θα μετατραπούν σε μετοχές, σηματοδοτώντας ότι και τα Ταμεία Προνοίας που διατηρούν καταθέσεις στην Τρ. Κύπρου θα υποστούν "κούρεμα".

Ερωτηθείς σχετικά, σχολίασε ότι ένας σημαντικός αριθμός καταθετών στην Τρ. Κύπρου βρίσκεται στην κατηγορία άνω των 100.000 ευρώ: "Θα προσπαθήσουμε το συντομότερο να εξακριβώσουμε τα ποσά και το πόσο θα μειωθούν"

Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα που θα προκύψουν στην κυπριακή οικονομία από αυτή τη συμφωνία, είπε ότι "είναι ένα αναπόφευκτο προϊόν μίας δύσκολης προσαρμογής".
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι η τρόικα θα καταλήξει στις λεπτομέρειες του κυπριακού Μνημονίου τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η απόφαση που ελήφθη είναι καλύτερη από την αρχική, καθώς επικεντρώνεται στις δύο βασικές τράπεζες της Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει εάν η απόφαση της περασμένης εβδομάδας για "κούρεμα" στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ ήταν λάθος, απάντησε γενικόλογα.

Σημείωσε δε ότι η ευρωζώνη αναμένει τη συνδρομή της Ρωσίας, ειδικά όσον αφορά στην επιμήκυνση του υπάρχοντος δανείου.

Δύσκολο μέλλον... με σοκ


Ο επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι "το προσεχές μέλλον θα είναι δύσκολο για την Κύπρο και τους πολίτες της, αλλά η Κομισιόν θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να απομειώσει το σοκ".

"Είναι απαραίτητο για την Κύπρο να ανοικοδομήσει την οικονομία της σε νέες βάσεις. Μπροστά μας έχουμε ακόμα αρκετές δυσκολίες", τόνισε, συμπληρώνοντας ότι και για την Κύπρο θα δημιουργηθεί task force.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι συγχαίρει τις κυπριακές αρχές "που έλαβαν γενναίες αποφάσεις για τις τράπεζες", επισημαίνοντας ότι θα εισηγηθεί την έγκριση του "πακέτου" στο ΔΣ του ΔΝΤ.

Πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία δίδεται "μια μόνιμη, διαρκής και πλήρης χρηματοδοτική λύση στην Κύπρο".

Διαβάστε: "Πετύχαμε λύση του προβλήματος του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου"  

Εγκρίθηκε η συμφωνία για την Κύπρο - Εκκρεμεί το ύψος του «κουρέματος»

Η γερμανική Βουλή συνέρχεται- η κυπριακή όχι


"Η συμφωνία που συνήψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη Βουλή της νήσου", δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι "η Επιτροπή μας πληροφόρησε ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί".

"Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, νομικά η γερμανική κάτω Βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με τη δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση.

Συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ.

"Η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο αναμένεται να γίνει μέσα σε διάστημα μικρότερο από δύο μήνες", δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

"Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη εκταμίευση στις αρχές Μαΐου", είπε.

Ο οίκος Μoody's σχολίασε ότι η Κύπρος δεν απέφυγε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

 
Όριο ανάληψης τα 100 ευρώ την ημέρα από τα ΑΤΜ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών- Άγνωστο το πότε θα ανοίξουν εκ νέου οι τράπεζες.

Οι πληροφορίες για επίτευξη συμφωνίας εξακόντισαν το ευρώ: έφτασε στο $1.3033 από $1.297 μέσα σε λίγα λεπτά. Ανοδικά τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Cyprus's President Nicos Anastasiades

Απειλή παραίτησης


Νωρίς το βράδυ της Κυριακής, ένταση σημειώθηκε κατά τις συζητήσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κριστίν Λαγκάρντ, όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ επέμεινε στην αξίωση για αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου- συνεπώς και ανάληψης εκ μέρους της των 9 δισ. ευρώ της Λαϊκής από το ELA.

Μία τέτοια απόφαση -υποστήριζε η κυπριακή πλευρά- θα οδηγούσε σε κατάρρευση της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κύπριος πρόεδρος τόνιζε εμφατικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχθεί αυτό, σημειώνοντας ότι, σε περίπτωση επιμονής της τρόικας, ο ίδιος θα επιστρέψει στη Λευκωσία και θα παραιτηθεί, δίνοντας το λόγο στον κυπριακό λαό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι απευθυνόμενος στην επικεφαλής του ΔΝΤ, ο κ. Αναστασιάδης είπε: "Θα φύγω και θα το μετανιώσετε".

Ευρωπαϊκή πηγή, που επικαλούνται οι Financial Times, τόνισε ότι ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για έξοδο από το ευρώ, συμπληρώνοντας: "Δεν νομίζω ότι ο Αναστασιάδης μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε".

Διαβάστε: Όλες οι ειδήσεις από την κρίση στην Κύπρο


"Ας πάμε σε πτώχευση"

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι, αν οι όροι της τρόικας είναι τέτοιοι, που να οδηγούν σε πτώχευση, "ας πάμε σε πτώχευση, αλλά να τους εγκαταλείψουμε όλους και να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις".Διαβάστε: Όλες τις εξελίξεις του Σαββάτου
Διαβάστε: Όλες τις εξελίξεις της Παρασκευής
Επιμέλεια: Λουκάς Βελιδάκης, Αλεξία Κωνσταντοπούλου, Έλλη Κομνηνού