Η οξεία μέση ωτίτιδα είναι μια φλεγμονή του αυτιού, η οποία αναπτύσσεται πίσω από τον τυμπανικό υμένα. Η φλεγμονή οφείλεται συνήθως σε μικροβιακή λοίμωξη και χρειάζεται γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία.
Έχουν εκδοθεί οδηγίες από την ΑΑΡ και την American Academy of Family Physicians για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η κατάσταση αυτή. Ο τρόπος προσέγγισης βασίζεται στην γενικότερη εικόνα του ασθενή, από τη βαρύτητα του περιστατικού και από την παρουσία ιστορικού υποτροπών της ωτίτιδας. Σε σχέση με τα προηγούμενα η νόσος μπορεί να αντιμετωπισθεί με αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά, ή με απλή παρακολούθηση.
Πιο συγκεκριμένα οξεία μέση ωτίτιδα λέμε ότι έχουμε όταν υπάρχει μέτρια ή σοβαρή κύρτωση στον τυμπανικό υμένα, κάτι που το βλέπει ο γιατρός με το ωτοσκόπιο, ή όταν έχουμε εκροή υγρού από το αυτί, αρκεί αυτό να μην οφείλεται σε φλεγμονή του εξωτερικού πόρου του αυτιού.
Επίσης οξεία μέση ωτίτιδα έχουμε και όταν η κύρτωση του τυμπανικού υμένα είναι μικρή αλλά συνοδεύεται με πόνο το τελευταίο 24ωρο και ερυθρότητα στον τυμπανικό υμένα. Στη περίπτωση παιδιού που δεν μιλάει όταν αυτό κρατάει το αυτί ή το τρίβει μπορεί να σημαίνει ότι πονάει.
Η πρώτη μέριμνα θα πρέπει να είναι η ανακούφιση από τον πόνο με αντιφλεγμόνώδη χάπια.
Αντιβιοτικά θα πρέπει να δίνονται, άμεσα, για παιδιά μεγαλύτερα από 6 μηνών που έχουν σοβαρά συμπτώματα (πόνο, πυρετό) και σε παιδιά με ηπιότερα συμπτώματα αν έχουν πρόβλημα και στα δυο αυτιά.
Γενικά θα πρέπει να δίνεται αντιβίωση αν η εικόνα επιμένει για περισσότερο από 48 ώρες.
Το πιο κατάλληλο αντιβιοτικό είναι η Αμοξυκιλλίνη, εκτός αν το παιδί την έχει πάρει τις προηγούμενες 30 ημέρες, ή αν έχει αλλεργία σε αυτήν.
Ο γιατρός θα πρέπει να επανεκτιμά την κατάσταση κάθε 48 ώρες και να αλλάζει την αγωγή αν χρειάζεται.
Όλοι όσοι είναι ευαίσθητοι θα πρέπει να εμβολιάζονται για τον πνευμονιόκοκκο και την εποχική γρίπη.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις