Η διπλωπία είναι ένα τρομακτικό σύμπτωμα για κάθε έναν που την βιώνει. Επίσης δημιουργεί μεγάλο άγχος ακόμα και στους γιατρούς, μέχρι να μπει η τελική διάγνωση.
Η διπλωπία μπορεί να είναι μια απλή καλοήθης κατάσταση, η οποία μπορεί να αυτό-ιαθεί μέχρι μια πολύ σοβαρή και απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Πως όμως γίνεται η διάγνωση; Η απάντηση είναι με τον συνδυασμό της κλινικής εξέτασης, της λήψης ενός καλού ιστορικού και η διενέργεια μια Μαγνητικής Τομογραφίας του Εγκεφάλου.
Σε μια μελέτη διερευνήθηκαν 109 άνθρωποι που παρουσίαζαν διπλωπία, για να βρεθεί η τελική αιτία. Σε όλους έγινε λεπτομερής εξέταση και έγινε Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου. Από αυτούς οι:
  • 62 είχαν παράλυση του 6ου κρανιακού νεύρου
  • 25 είχαν παράλυση του 4ου κρανιακού νεύρου
  • 22 είχαν παράλυση του 3ου κρανιακού νεύρου
Τα παραπάνω ευρήματα ήταν τα αναμενόμενα, γιατί αναφέρονται σε καταστάσεις μονονευροπάθειας ή οποίες είναι συνηθισμένες. Το ενδιαφέρον, όμως εύρημα ήταν ότι 18 ασθενείς, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 16,5% είχαν μη νευρολογικούς λόγους. Οι ασθενείς αυτοί είχαν βασική αιτία την βλάβη των αγγείων του εγκεφάλου. Τα άτομα αυτά ήταν ηλικίας >50 ετών και είχαν ιστορικό υπέρτασης και διαβήτη. Από τα 18 αυτά άτομα οι 8 είχαν όγκο στον εγκέφαλο και επίσης βρέθηκαν 3 άτομα που είχαν γυγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα, μια σοβαρή αλλά ιάσιμη ασθένεια εάν αποκαλυφθεί έγκαιρα. 2 κόμα παρουσίαζαν πρόβλημα στην υπόφυση.
Η διπλωπία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη της και η διερεύνηση της θα πρέπει να είναι επιθετική, διότι μπορεί να κρύβει, έστω και σε μικρότερο ποσοστό, καταστάσεις που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις