Πολλοί άνθρωποι παίρνουν λεβοθυροξίνη, ένα χάπι που χορηγείται για την θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. Ο τρόπος με τον οποίο ελέγχουμε αν η δόση αυτού του φαρμάκου είναι ικανοποιητική, είναι να μετρήσουμε τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) με μια εξέταση αίματος.
H TSH είναι μια ορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλο όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και όταν αυτή είναι αυξημένη, συμπεραίνουμε ότι ο θυρεοειδής έχει μειωμένη λειτουργία. Η δουλειά του θυρεοειδή είναι να εκκρίνει Τ4, την λεγόμενη θυροξίνη, η οποία ρυθμίζει τον μεταβολισμό του οργανισμού. Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί η Τ4 είναι μειωμένη και η TSH ανεβαίνει. 
Η ΤSH προσπαθεί να κάνει τον θυρεοειδή να βγάλει περισσότερη Τ4. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό και έτσι αναγκαζόμαστε να δώσουμε σε μορφή χαπιού ένα υποκατάστατο της Τ4, την λεβοθυροξίνη. Για να ελέγξουμε αν δώσαμε την σωστή δόση μετράμε την TSH, για την οποία θέλουμε να βρίσκεται σε συγκέντρωση περίπου1,5-2,0.
Από τη στιγμή που θα πετύχουμε τον στόχο, θεωρούμε ότι ο θυρεοειδής είναι ρυθμισμένος. Το επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι πότε θα ξανά ελέγξουμε την TSH, στο μέλλον.
Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από την δόση της λεβοθυροξίνης. Όταν κάποιος παίρνει μεγαλύτερη δόση από 125  mcg/day θα πρέπει να ελέγχει την TSH κάθε χρόνο. Αν όμως παίρνει μικρότερη δόση, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται κάθε δυο χρόνια.
Από μια μελέτη που έγινε διαπιστώθηκε ότι όσοι παίρνουν λεβοθυροξίνη >125 mcg/day διατηρούσαν την TSH εντός στόχου, για τον 1ο χρόνο σε ποσοστό 77,5%, ενώ τον 2ο χρόνο σε ποσοστό μόλις 45%. Αντίθετα τα άτομα που έπαιρναν μικρότερες δόσεις λεβοθυροξίνης διατηρούσαν τους στόχους, τον 1ο χρόνο σε ποσοστό 91% και τον 2ο χρόνο σε ποσοστό 75%. Δηλαδή όσοι παίρνουν λεβοθυροξίνη σε δόση >125 mcg/day, έχουν αυξημένη πιθανότητα να μην διατηρήσουν την καλή ρύθμιση του θυρεοειδή για περισσότερο από 1 χρόνο, γι’ αυτό και τα άτομα αυτά χρειάζονται επανεκτίμηση ετησίως.
Αντίθετα τα άτομα που παίρνουν χαμηλότερες δόσεις είναι ασφαλή στο να ελέγχουν την TSH κάθε 2 χρόνια.
Τα αποτελέσματα αυτά δεν επηρεάζονται από το φύλο την ηλικία, το βάρος ή την ύπαρξη αυτοαντισωμάτων του ατόμου.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις