Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία ευθύνεται για πάρα πολλές ασθένειες, που μειώνουν την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων αυτών. Είναι όμως δυνατόν να είσαι παχύσαρκος αλλά να χαίρεις άκρας υγείας και να ζεις με τις προοπτικές που έχει και ένας αδύνατος; 
Η απάντηση είναι ότι γίνεται και μάλιστα μπορείς να έχεις καλύτερη υγεία από άλλους που έχουν πολύ λιγότερα κιλά.
Το μυστικό βρίσκεται στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα και κατά πόσα αυτή είναι μεγαλύτερη. Με απλά λόγια ένα ένας παχύσαρκος είναι γυμνασμένος και έχει καλή φυσική κατάσταση, μπορεί να εξασφαλίσει μια υγιή χωρίς προβλήματα ζωή. 
Σε αντίθεση με αυτό οι αδύνατοι αλλά αγύμναστοι, εκείνη δηλαδή που δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση, κινδυνεύουν περισσότερο από ένα καρδιακό επεισόδιο, παρά οι γυμνασμένοι με τα περισσότερα κιλά.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Jornal, του Σεπτεμβρίου 2012 και έγινε στο  Karolinska Στοκχόλμης στη Σουηδία. Στη μελέτη αυτή καταγράφηκε η καρδιοαναπνευστική ικανότητα 43265 ατόμων, μετά από τεστ κόπωσης που τους έγινε σε κυλιόμενο τάπητα. Ο πλυθησμός αυτός παρακολουθήθηκε από τους ερευνητές για 14 χρόνια και καταγράφηκαν οι θανάτοι και τα καρδιαγγειακά επεισόδια, που είχαν συμβεί σε αυτό τον πληθυσμό, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παχύσαρκοι που είχαν καλή φυσική κατάσταση, είχαν χαμηλότερα ποσοστά θανάτων και καρδιαγγειακών επεισοδίων, από τους αντίστοιχους παχύσαρκους που δεν είχαν καλή φυσική κατάσταση. Επίσης οι γυμνασμένοι παχύσαρκοι έδειξαν ότι είχαν τα ίδια αποτελέσματα με τους αδύνατους.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι τα παραπάνω κιλά δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τον παχύσαρκο να γυμνάζεται. Η άσκηση στον παχύσαρκο δεν θα πρέπει υποχρεωτικά να συνδυάζεται με εξαντλητικές δίαιτες και ούτε να στοχεύει πάντα στο αδυνάτισμα. Η άσκηση μπορεί να προσφέρει υγεία ότι και αν γράφει στο τέλος η ζυγαριά.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος