Ένα μεγάλο ερώτημα στην διατροφή του διαβητικού, που έχει και νεφρική βλάβη, είναι η λήψη πρωτεϊνών. Είναι γνωστό ότι σε περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας συστήνεται η μείωση της πρόσληψης των πρωτεϊνών στο ελάχιστο. 
Από την άλλη μεριά στους διαβητικούς συστήνουμε να αυξήσουν την πρόσληψη των πρωτεϊνών σε σχέση με τους υδατάνθρακες, ώστε να επιτευχθεί ο καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και η μείωση του σωματικού βάρους.
Το δίλημμα, για το αν θα πρέπει να αυξήσουμε τις πρωτεΐνες ή όχι στη διαβητική νεφροπάθεια, δεν έχει απαντηθεί από κάποια μελέτη που να εξετάζει αυτό το ερώτημα. Έμμεσα, όμως, από αποτελέσματα άλλων μελετών προκύπτει ότι οι πρωτεΐνες θα πρέπει να μειωθούν σε αυτούς που έχουν σοβαρή νεφρική βλάβη, αυτοί δηλαδή που παρουσιάζουν μεγάλη απέκκριση πρωτεϊνών από τα ούρα (μακροαλβουμινουρία). 
Η μείωση των πρωτεϊνών σε αυτά τα άτομα δείχνει να έχει θετικά αποτελέσματα στη νεφρική βλάβη, για τουλάχιστον 6 μήνες, χωρίς να υπάρχουν δεδομένα για μακρύτερο χρονικό διάστημα.
Στους διαβητικούς που η νεφρική βλάβη είναι σε επίπεδο μικροαλβουμινουρίας, δηλαδή υπάρχει μικρότερη απέκκριση πρωτεϊνών από τα ούρα, η μείωση των πρωτεϊνών δεν φαίνεται να βοηθά. Σε αυτούς προτείνεται να αυξήσουν λίγο τη λήψη των πρωτεϊνών στη διατροφή τους, για να πετύχουν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και μείωση του σωματικού βάρους.
Η αύξηση των πρωτεϊνών στη δίαιτα των διαβητικών συστήνεται να γίνεται μέσω φυκών πηγών, όπως όσπρια και ξηρούς καρπούς, ή μέσω γαλακτοκομικών, πουλερικών και ψαριών. Αντίθετα, θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη πρωτεϊνών μέσω των κόκκινων κρεάτων.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις