Η οξυντομοδουλίνη είναι ένα πεπτίδιο που εκκρίνεται από το έντερο, κατά τη διάρκεια του φαγητού. Υπέυθυνα για την έκκρισή της είναι τα L κύτταρα του εντέρου, τα οποία 5 έως 10 λεπτά μετά την πρώτη μπουκιά παράγουν την συγκεκριμένη ορμόνη. 
Η ποσότητα που εκκρίνεται είναι ανάλογη της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνεται και η μέγιστη συγκέντρωση της πραγματοποιείται 30 λεπτά από την έναρξη της σίτισης. Η οξυντομοδουλίνη κυκλοφορεί στο αίμα και έτσι φθάνει στον εγκέφαλο και τα κέντρα της πείνας, στον υποθάλαμο και στο στέλεχος. Εκεί προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και την ανάγκη να σταματήσουμε να τρώμε.
Η οξυντομοδουλίνη συνδέεται στα κέντρα της πείνας μέσω των υποδοχέων των GLP-1 και φαίνεται ότι έχει συνεργική δράση με το GLP-1 στα συγκεκριμένα κέντρα. Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι η εξωγενή χορήγηση οξυντομοδουλίνης σε ζώα προκάλεσε μείωση στη πρόσληψη θερμιδών, το αποθυκευμένο λίπος και το σωματικό βάρος. Η οξυντομοδουλίνη προκαλεί επίσης καθυστέρηση στη κένωση του στομάχου, πράγμα που αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού.
Σε ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί στο στομάχι, για την παχυσαρκία τους, έχουν αυξημένες συγκεντρώσεις οξυντομοδουλίνης. Αυτή μπορεί να είναι και η αιτία σταθερής μείωσης του βάρους και της όρεξης, μετά από την βαριατρική χειρουργική επέμβαση.
Η οξυντομοδουλίνη στην πραγματικότητα σχηματίζεται μετά από τη διάσπαση του προγλυκογόνου γκλισετίνη, η οποία συν-εκκρίνεται με το GLP-1, μετά το γεύμα. Ο μηχανισμός δεν είναι ακόμα γνωστός, όμως η χορήγηση οξυντομοδουλίνης δείχνει ότι αυξάνει την έκκριση της ινσουλίνης. Στο σημείο αυτό χρειάζεται να γίνουν έρευνες σε ανθρώπους, ώστε να χρησιμοποιείται και σε διαβητικούς, για τη ρύθμιση του σακχάρου.
Αυτή τη στιγμή γίνονται μελέτες σε ανθρώπους για την ικανότητα της οξυντομοδουλίνης να δράσει σαν φάρμακο κατά της παχυσαρκίας. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά!
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις