Πολλές φορές λέει ο γιατρός όταν κοιτάει μια ακτινογραφία θώρακος: «αυτός έχει μεγάλη καρδιά!». Στην ιατρική ορολογία η διαπίστωση αυτή ονομάζεται μεγαλοκαρδία. Η μεγαλοκαρδία τις περιπτώσεις είναι παθολογικό εύρημα και αναφέρεται σε καταστάσεις καρδιακής ανεπάρκειας. 
Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να υπάρχει σαν χρόνια κατάσταση σε ηλικιωμένους, μπορεί όμως να συμβεί οξέως και σε νεότερα άτομα. Τα συμπτώματα είναι κόπωση στη προσπάθεια, δύσπνοια και οιδήματα στα κάτω άκρα.
Μεγάλη καρδιά μπορεί να εμφανίσουν και οι επαγγελματίες αθλητές χωρίς να είναι παθολογική αυτή η διόγκωση. Τα άτομα αυτά έχουν μια συμμετρική διόγκωση της καρδιάς λόγω της άσκησης και δεν οφείλεται σε λίμναση του αίματος στο εσωτερικό της καρδιάς λόγω αδυναμίας προώθησης του από μια κουρασμένη καρδιά, όπως συμβαίνει στη καρδιακή ανεπάρκεια.
Για να υπολογίσουμε αν μια καρδιά είναι μεγάλη μετράμε με έναν χάρακα τη διάμετρο της καρδιακής σκιάς στην ακτινογραφία (Κ) και τη μεγαλύτερη διάμετρο του θωρακικού κλωβού (Θ). Εάν Κ/Θ είναι >0.5 τότε λέμε ότι υπάρχει μεγαλοκαρδία. Ο δείκτης αυτός ονομάζεται στην ιατρική ορολογία Καρδιοθωρακικός Δείκτης.
Υπάρχουν όμως παγίδες στον υπολογισμό του καρδιοθωρακικού δείκτη. Συγκεκριμένα αν το άτομο που κάνει την ακτινογραφία είναι ηλικιωμένο με εξασθενισμένες τις πλευρές του θώρακα μπορεί η διάμετρος του θωρακικού κλωβού να φαίνεται μικρότερη, λόγω αδυναμίας να συγκρατήσει ο ασθενής τη σωστή θέση στην εισπνοή. Επίσης σε ασθενείς με κατασπασμένο το στέρνο μπορεί να εμφανίζει μεγαλύτερο καρδιοθωρακικό δείκτη. 
Από την άλλη μια καρδιά μπορεί να είναι διογκωμένη ενώ έχει φυσιολογικό καρδιοθωρακικό δείκτη εάν αυτή η καρδιά ήταν από την αρχή πολύ μικρή και μετά τη διόγκωσή της δεν πιάνει το κριτήριο του 0.5 στον καρδιοθωρακικό δείκτη. Τέλος λίγοι είναι αυτοί (περίπου 2%) που έχουν αυξημένο καρδιοθωρακικό δείκτη και δεν έχουν παθολογική αιτία.
Όλες οι ασάφειες του καρδιοθωρακικού δείκτη λύνονται με ένα Triplex καρδιάς.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις