Αν παίρνεις αντισυλληπτικό χάπι για να αποφύγεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, καλό είναι να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις, αν ξεχάσεις να το πάρεις κάποια μέρα.
Εάν παίρνετε αντισυλληπτικά και ξεχάσατε να πάρετε το χάπι σας, θα πρέπει:

  • Να το πάρετε αμέσως την στιγμή που θα το θυμηθείτε.
  • Αν το θυμηθείτε την επόμενη μέρα, πάρτε δύο αντισυλληπτικά μαζί εκείνη την ημέρα.
  • Εάν έχετε ξεχάσει να πάρετε τα χάπια σας για δύο μέρες , μπορείτε να πάρετε δύο χάπια την ημέρα που θα το θυμηθείτε και δύο την επόμενη.
  • Εάν ξεχάσατε να πάρετε τα χάπια σας πάνω από δύο ημέρες , συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για το καλύτερο της υγείας σας.
Κάθε φορά , που θα ξεχνάτε να πάρετε ένα χάπι , θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε μια άλλη μορφή αντισύλληψης. Όταν ξεχνάτε να πάρετε το αντισυλληπτικό σας χάπι , αυξάνεται η πιθανότητα απελευθέρωσης ενός ωαρίου από τις ωοθήκες σας.
Ωστόσο , εάν ξεχάσετε να πάρετε κάποιο από τα τελευταία επτά από τις 28 ημέρες χάπια , δεν αυξάνονται οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη , επειδή αυτά τα χάπια περιέχουν μόνο αδρανή συστατικά. Όταν χρησιμοποιούνται σωστά κι με συνέπεια, τα αντισυλληπτικά χάπια θα οδηγήσουν σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων.

Ωστόσο , σε μια σύνηθη σωστή χρήση , ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες συμβαίνουν περίπου στο 5% των γυναικών.

Αν ξεχάσετε να πάρετε το χάπι σας κάποια μέρα, μην πανικοβάλλεστε και μην εγκαταλείπετε την αγωγή σας, ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες και συζητήστε το με τον γιατρό σας.
Βασιλική Γεωργακοπούλου
Ιατρικός Συντάκτης
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις