Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ηλικίες 30 εως 70 ετών. Ο διαβήτης προσβάλει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού προκαλώντας βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν στη τύφλωση.
Η εμφάνιση και η εξέλιξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας σχετίζεται με την κακή ρύθμιση του σακχάρου και τη μεγάλη διάρκεια του διαβήτη. Η πρόληψη είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψει κάποιος την επιδείνωση της κατάστασης. Η αυστηρή ρύθμιση του σακχάρου και η ετήσια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, κάθε διαβητικού μπορεί να προλάβει την εξέλιξη αυτής της επιπλοκής.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical and Experimental Opthalmology αναφέρει ότι τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη αλλά ταυτόχρονα έχουν κάποιου βαθμού μυωπία, φαίνεται ότι έχουν μικρότερα ποσοστά ανάπτυξης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Συγκεκριμένα οι μυωπικοί διαβητικοί παρουσιάζουν ποσοστό 60% λιγότερη πιθανότητα να αναπτύξουν την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Η προστατευτική δράση της μυωπίας έχει να κάνει με τον ίδιο τον μηχανισμό βλάβης της μυωπίας. Στην μυωπία επιμηκύνεται ο οβελιαίος άξονας του ματιού, δηλαδή το μάτι μεγαλώνει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα αγγεία που υπάρχουν στο τοίχωμα του ματιού και στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδή χιτώνα να διατείνονται. 
Η διάταση των αγγείων μειώνει την πίεση του αίματος που κυκλοφορεί σε αυτά. Η μείωση της πίεσης του αίματος μέσα στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς είναι και ο λόγος της προστατευτικής δράσης της μυωπίας, καθώς  έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη πιθανότητα να αιμορραγήσουν τα αγγεία αυτά, όπως συμβαίνει στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις