Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι μια οξεία βλάβη του νεφρού που μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλές αιτίες. Μπορεί να γίνει αντιληπτή από την αύξηση της κρεατινίνη του αίματος. Μια αύξηση της κρεατινίνης του αίματος κατά 0,5 mg/dl, από την αρχική τιμή, θεωρείται οξεία νεφρική βλάβη και θα πρέπει να αναζητείται η αιτία της.
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι η αφυδάτωση, οι αποφρακτικές καταστάσεις των νεφρών και η χρήση βλαπτικών για το νεφρό φαρμάκων. Τα συμπτώματα συνήθως λείπουν μέχρι η κατάσταση να γίνει βαριά, οπότε ο ασθενή αρχίζει να νιώθει γενικά συμπτώματα όπως κόπωση, ταχυκαρδία κ.α.
Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Clin J Am Soc Nephrol. το Δεκέμβριο του 2013, διαπιστώθηκε ότι η οξεία νεφρική ανεπάρκεια είχε χειρότερη έκβαση για τους ασθενείς, ακόμα και από αυτούς που είχαν πάθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν 36000 άνθρωποι, που προσήλθαν στα επείγοντα περιστατικά. Από τους οποίους οι 18921 είχαν έμφραγμα μυοκαρδίου, οι 8426 είχαν οξεία νεφρική ανεπάρκεια και οι 9633 είχαν και τα δύο.
Στην έρευνα αυτή καταγράφηκαν οι θάνατοι και από τις τρεις ομάδες. Όπως ήταν αναμενόμενο τα άτομα που είχαν και έμφραγμα μυοκαρδίου και οξεία νεφρική ανεπάρκεια είχαν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου. Αυτό που όμως δεν ήταν αναμενόμενο ήταν ότι οι ασθενείς που είχαν μόνο οξεία νεφρική ανεπάρκεια είχαν υψηλότερα ποσοστά θανάτου από εκείνους που έπαθαν έμφραγμα μυοκαρδίου.
Τα αποτελέσματα αυτά μας οδηγούν σε σκέψεις, ότι ο ρόλος της οξεία νεφρικής βλάβης στην επιβίωση των ασθενών, έχει υποτιμηθεί. Αυτό προκύπτει και από παρατηρήσεις όπου η ιατρική αντίδραση στην οξεία νεφρική βλάβη είναι διστακτική και καθυστερημένη.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις