Η αυτοδιαχείριση μια χρόνιας ασθένειας είναι η ικανότητα του ασθενή να γνωρίζει την νόσο του, να την ρυθμίζει, να ελέγχει τις επιπλοκές, να αξιολογεί τα συμπτώματά που παρουσιάζονται και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να έχει καλύτερη πρόγνωση.
Η ικανότητα και οι δεξιότητες που απαιτούνται για να ανταποκριθεί ο ασθενής στην αυτοδιαχείριση της νόσου, αναπτύσσεται μέσα από μια σειρά γνωστικών μαθημάτων και συνεδριών ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας. Δηλαδή είναι ένας συνδυασμός εκπαίδευσης και ψυχολογικής ενδυνάμωσης.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health το Μάρτιο του 2013, καταγράφηκε το όφελος που είχε για το δημόσιο σύστημα υγείας, η ανάπτυξη προγραμμάτων αυτοδιαχείρισης χρόνιων νόσων από τους ασθενείς. Σε 1170 ασθενείς που συμμετείχαν σε τέτοια προγράμματα σε 17 διαφορετικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την εκπαίδευσή τους, παρατηρήθηκαν λιγότερες επιπλοκές από την νόσο τους και λιγότερα κόστη για τους ίδιους και το σύστημα υγείας, σε σχέση με την ασθένεια τους.
Συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά παρουσίασαν 5% λιγότερες επισκέψεις στα Επείγοντα Περιστατικά 3% λιγότερες νοσηλείες στα νοσοκομεία στη διάρκεια 12 μηνών παρακολούθησης. Αυτό μεταφράζεται σε οικονομία 384$ για κάθε άτομο και 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια, συνολικά για το σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, η αυτοδιαχείριση των χρόνιων νοσημάτων από τους ασθενείς, μέσω εξειδικευμένων σεμιναρίων ωφελεί τους ίδιους και το υγειονομικό σύστημα.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις