Πως εκδηλώνεται η ελκώδης κολίτιδα

Πως εκδηλώνεται η ελκώδης κολίτιδα
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια φλεγμονώδη διαταραχή του βλεννογόνου του παχέος εντέρου, με ευρύ κλινικό φάσμα. Η νόσος εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες με μια υπεροχή στους νεότερους και στους μεσήλικες και είναι συχνότερη στους μη καπνιστές. Στο 15% των ασθενών αναφέρεται συγγενής με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Η έναρξη της νόσου είναι συνήθως προοδευτική και επιμένουσα, αν και μπορεί να εμφανισθεί ως ένα οξύ επεισόδιο αιματηρών διαρροϊκών κενώσεων (40%), ή να αναφέρονται στο ιστορικό επεισόδια διαρροιών με πρόσμιξη αίματος.

Οι περισσότεροι ασθενείς (80%) εμφανίζουν διαρροϊκές κενώσεις με πρόσμειξη αίματος ή και βλέννης, συνήθως μετεγευματικά, ή και τη νύχτα. Μπορεί να συνυπάρχει τεινεσμός ή και ακράτεια. Οι ασθενείς με συνοδό ορθίτιδα ή πρωκτίτιδα μπορεί να εμφανίζουν δυσκοιλιότητα.

Κωλικοειδές ή ήπιο κοιλιακό άλγος είναι σύνηθες (70%) και απώλεια αίματος από το ορθό παρατηρείται στο 60% των ασθενών.

Ισχυρό κοιλιακό άλγος ή και σημεία περιτοναισμού παρατηρούνται στην επιπλοκή του τοξικού μεγάκολο και στη διάτρηση του παχέος εντέρου.

Η παρουσία συστηματικών εκδηλώσεων (πυρετός, ταχυκαρδία, αναιμία κλπ) είναι συνάρτηση της κλινικής βαρύτητας της νόσου. Το 10% των ασθενών στην αντικειμενική εξέταση παρουσιάζουν πυρετό και ευαισθησία στον αριστερό λαγόνιο βόθρο. Κατά τη δακτυλική εξέταση μπορεί να διαπιστωθεί πρόσφατο αίμα ή βλέννη.

Οι εξωεντερικές εκδηλώσεις της ελκώδους κολίτιδας (10-20% των ασθενών) συνυπάρχουν στην οξεία φάση της νόσου, προηγούνται ή έπονται αυτής. Ορισμένες από αυτές σχετίζονται με τη δραστηριότητα της νόσου και ανταποκρίνονται στη θεραπευτική αγωγή της εντερικής νόσου (περιφερική αρθροπάθεια, οζώδες ερύθημα, επισκληρίτιδα, άφθες στοματικής κοιλότητας, λιπώδες ήπαρ, γαγγραινώδες,  πυόδερμα). 

Άλλες προηγούνται ή έπονται της εισβολής της νόσου και εξελίσσονται ανεξάρτητα από αυτή, παρά την αποτελεσματική θεραπεία της βασικής νόσου και χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση (υμενίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα, ραγοειδίτιδα). Σπάνιες εκδηλώσεις είναι η αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία, το σύνδρομο Sweet και η αμυλοείδωση.

Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος