Η συχνουρία είναι πολύ συνηθισμένη κατάσταση στον πληθυσμό υποκρύπτει κάποιες ασθένειες, αλλά δεν σημαίνει πάντα κάτι κακό. Φυσιολογικά η κύστη αδειάζει 4-5 φορές την ημέρα και ίσως φυσιολογικά μια φορά το βράδυ. Η μέση ποσότητα των ούρων που αποβάλλονται το 24ωρο είναι περίπου 1500 κ.εκ. Η χωρητικότητα της κύστεως κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500κ.εκ. μετά τη συλλογή αυτή των ούρων εμφανίζεται επειξη για ούρηση και αδειάζει η κύστη.
Συχνουρία, δηλαδή η αύξηση των ουρήσεων, μέχρι 10 ή 20 φορές το 24ωρο, εμφανίζεται σε περιπτώσεις πολυουρίας, ερεθισμών των κύστεων και ελαττώσεως της χωρητικότητας της κύστεως.
Συχνουρία από πολυουρία: εμφανίζεται σε περιπτώσεις πρόσληψης άφθονων υγρών και διουρητικών ουσιών, όπως τσάι ,καφές και οινοπνευματώδη ποτά. Επίσης πολυουρία εμφανίζεται στον σακχαρώδη διαβήτη, τον άποιο διαβήτη, στην χρόνια νεφρίτιδα, στην υστερία και στις ψυχικές συγκινήσεις.
Συχνουρία από ερεθισμό της κύστεως: εμφανίζεται σε περιπτώσεις φλεγμονών, λίθων, όγκων της κύστεως, διογκώσεων του προστάτη, φλεγμονών των γύρω οργάνων (σαλπιγγίτιδα, πυοσάλπιγγα, πυελική μορφή σκωληκοειδίτιδας κλπ), καθώς και σε περιπτώσεις πιέσεως της μήτρας από όγκους, από εγκυμοσύνη ή κύστη της ωοθήκης. Συχνουρία χωρίς προσβολή της κύστεως, προκαλεί η παρουσία ερεθιστικού υλικού στα ούρα, όπως συμβαίνει στην αιματουρία, την ουρολοίμωξη, την οξαλουρία, τη φωσφατουρία και την αποβολή πολύ όξινων ούρων.
Συχνουρία από ελάττωση της χωρητικότητας της κύστεως: παρατηρείται στα νεοπλάσματα και στους μεγάλους λίθους της κύστεως, καθώς και όταν, μετά από κάθε ούρηση, παραμένει στην κύστη μεγάλη ποσότητα υπολειπόμενου ούρου, όπως συμβαίνει στις διογκώσεις του προστάτη και παράλυσης του εξωστήρα μυ της κύστεως.
Σε περίπτωση που η συχνουρία είναι σταθερή όλο το 24ωρο πιθανότερο να οφείλεται σε φλεγμονές της κύστεως, του προστάτη ή στις γυναίκες στην φλεγμονή των έσω γεννητικών οργάνων. Εάν η συχνουρία εμφανίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και αν επιτείνεται με την σωματική άσκηση, ενώ το βράδυ υποχωρεί, πιθανότατα οφείλεται σε λιθίαση. Νυχτερινή αύξηση των ούρων οφείλεται κυρίως σε καρδιακή ανεπάρκεια και μάλιστα είναι μία από τις πρωιμότερες εκδηλώσεις της. 
Επίσης κατά τη νύχτα αυξάνεται η συχνότητα των ούρων στις μη φλεγμονώδης διογκώσεις του προστάτη, όπως το αδένωμα και ο καρκίνος. Η νυχτερινή συχνουρία συχνά αποτελεί την πρώτη εκδήλωση του καρκίνου του προστάτη.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις