Εάν βρεθείτε κοντά σε πυρκαγιά, ή εκτεθείτε σε πυκνούς καπνούς, να ξέρετε ότι πολύ πιθανόν να έχετε επιπτώσεις στην υγεία σας. Ο καπνός μπορεί να δράσει επιβαρυντικά στα πνευμόνια σας λόγω της θερμότητας, αλλά και λόγω της χημικής του σύστασης. 
Ο βαθμός της βλάβης εξαρτάται από την πυκνότητα και τον χρόνο της έκθεσή σας στον καπνό. Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η έκβαση μπορεί να είναι  μοιραία. Ο θάνατος οφείλεται σε εγκεφαλική υποξία λόγω της ύπαρξης στον καπνό του μονοξειδίου του άνθρακα. Το συστατικό αυτό εκτοπίζει το οξυγόνο από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και έτσι το αίμα φτάνει μολυσμένο στον εγκέφαλο, ο οποίος δεν μπορεί να επιβιώσει. 
Επίσης διάφορα συστατικά που δημιουργούνται κατά την καύση των επίπλων και των τοίχων του σπιτιού είναι το ίδιο επικίνδυνα, όπως το διοξείδιο του θείου, νιτρικό οξείδιο, ακρολεινη, υδροχλωρικό οξύ και η πολυουρεθάνη.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια όπως βήχας, φαρυγγοδυνία, δύσπνοια, πονοκέφαλος, πόνος στο στήθος ζάλη και ναυτία. Ενδείξεις μπορούμε να έχουμε και από το χρώμα του δέρματος, που όταν είναι κυανωτικό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολύ οξυγόνο στο αίμα. Οι πρώτες βλάβες συμβαίνουν στους βλεννογόνους της μύτης και του στόματος. 
Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν παρουσιαστεί εντονότερη δύσπνοια, μαύρα φλέγματα, ταχυκαρδία και πτώση του νοητικού επιπέδου (σύγχυση). Μέριμνά μας είναι να διατηρήσουμε τις αεροφόρους οδούς ανοιχτές και να απομακρύνουμε το θύμα από τον καπνό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κάνουμε προληπτικούς ελέγχους στο νοσοκομείο, γιατί μπορεί να παρουσιαστούν καθυστερημένα συμπτώματα μετά από 4-6 ώρες.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις