Η εισπνεόμενη ινσουλίνη είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για όσους δεν αντέχουν τις ενέσεις. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο ΝΥ Times (Απρίλιος 2014), η είδηση ότι η νέα αυτή ινσουλίνη ενδέχεται να εγκριθεί από τον FDA (Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων) και μάλιστα σύντομα. Η έγκριση θα αφορά τη θεραπεία των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 και πιθανότατα για τους διαβητικούς Τύπου 2.
Η ινσουλίνη στην οποία αναφερόμαστε λέγεται Afrezza και παρασκευάζεται από την εταιρεία Mankind Corporation. Στο παρελθόν υπήρξε και μια άλλη εισπνεόμενη ινσουλίνη με την ονομασία Exubera από την εταιρεία Pfizer, όμως η αποσύρθηκε γρήγορα διότι κατηγορήθηκε ότι ήταν υπεύθυνη για αύξηση των πιθανοτήτων ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων. Λόγω αυτής της περίπτωσης ο FDA θα ζητήσει για την Afrezza να γίνουν μακράς διάρκειας μελέτες ασφαλείας. Προς το παρόν, οι πρώτες μελέτες δεν δείχνουν άμεση συσχέτιση της Afrezza με την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα.
Για την ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, η ινσουλίνη αυτή δεν αυξάνει τον κίνδυνο των υπογλυκαιμιών και είναι καλά ανεκτή από τους ασθενείς. Το ερώτημα είναι πιο θα είναι τελικά το κόστος της, διότι υπάρχουν φόβοι ότι θα είναι ακριβή και θα μπορούν να την χρησιμοποιούν μόνο λίγοι, εάν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν δεχτούν να αναλάβουν αυτό το κόστος. Ίσως αυτός να είναι και ο κυριότερος λόγος που δεν έχει κυκλοφορήσει κάτι αντίστοιχο, καθώς η αποτυχία της πρώτης ινσουλίνης, δεν οφειλόταν στις παρενέργειες αλλά στις πολύ χαμηλές πωλήσεις λόγω του αυξημένου κόστους.
Παρόλα αυτά η Afrezza υπόσχεται να είναι πιο οικονομική και πιο εύχρηστη από την πρώτη στο είδος της Exubera, καθώς θα έχει πιο διακριτική συσκευή με χαμηλότερο κόστος. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να την έχουμε σύντομα κοντά μας!
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις