Το έλκος του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου βασανίζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην εμφάνισή του, ακόμα δε περισσότερο για την θεραπεία του.
Η βάση της δίαιτας των ελκοπαθών στηρίζεται στις εξής αρχές:
Επιτρέπονται μόνο οι εύπεπτες τροφές δηλαδή εκείνες που εγκαταλείπουν γρήγορα το στομάχι και συνεπώς δεν συντελούν στην αυξημένη έκκριση υδροχλωρικού οξέος, ούτε στην αύξηση της κινητικότητας του στομάχου.
Δεν αφήνεται πολλές ώρες αδειανό το στομάχι. Ο ελκοπαθής πρέπει να παίρνει την τροφή του σε συχνά μικρά γεύματα, κάθε τρεις ώρες τουλάχιστον, γιατί με τον τρόπο αυτό το υδροχλωρικό οξύ του γαστρικού υγρού δεσμεύεται από τα λευκώματα της τροφής και δεν ερεθίζει το έλκος.
Αποφεύγονται οι τροφές που ερεθίζουν το έλκος, όπως είναι τα πολύ γλυκά τρόφιμα, τα ξινά, τα αλμυρά και εκείνα που έχουν δυνατά αρώματα. Το έλκος ερεθίζουν επίσης οι ωμές φυτικές ή ζωικές ίνες, οι σπόροι, τα κόκκαλα των ψαριών, οι πέτσες από το κρέας. Ομοίως τα πολύ ζεστά και πολύ κρύα φαγητά ή υγρά που μπορούν, γενικώς, να προκαλέσουν ερεθισμό του έλκους.
Αποφεύγονται οι τροφές που προκαλούν έκκριση γαστρικού υγρού. Τέτοιες είναι ο ζωμός του κρέατος, οι σάλτσες, ο καφές, το δυνατό τσάι, το οινόπνευμα, τα πολλά υγρά, τα διάφορα καρυκεύματα, το καμένο λάδι, τα αναψυκτικά και ιδιαίτερα αυτά με το συνθετικό  cola. Ο καφές ντεκαφεινέ, δηλαδή αυτός που δεν έχει καφεΐνη, επιτρέπεται σε μικρές ποσότητες μόνο.
Πρέπει να περιορίζεται ή καλύτερα να διακόπτεται το κάπνισμα.
Αποφεύγεται η λήψη ασπιρίνης ή άλλων φαρμάκων τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβη στο βλεννογόνο του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.
Κάθε ασθενής θα πρέπει να παρατηρεί ποιες τροφές ανέχεται το στομάχι του και ποιες όχι. Να αποφεύγει αυτές που τον ενοχλούν ακόμα και αν αυτές βρίσκονται μέσα σε αυτές που γενικά επιτρέπονται. Υπάρχουν για παράδειγμα ελκοπαθείς που ενοχλούνται από τα ζυμαρικά ενώ στους περισσότερους δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα.
Οι ελκοπαθείς δεν πρέπει να τρώνε βιαστικά και μασάνε πολύ καλά τη τροφή τους και να αναπαύονται μετά από κάθε γεύμα.
Τα γεύματα να γίνονται κατά το δυνατό σε ατμόσφαιρα ήρεμη και ευχάριστη.
Οι παραπάνω κανόνες ισχύουν γενικά για αυτούς που έχουν έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου. Σε καταστάσεις παρόξυνσης του έλκους απαιτείται αυστηρή δίαιτα εξειδικευμένη για το έλκος.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις