Η εκπαίδευση στους διαβητικούς είναι βέβαιο ότι προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα στη θεραπεία της νόσου, στην επίτευξη των στόχων και στη πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη. Το πρόβλημα όμως με την εκπαίδευση είναι ότι απαιτεί πολύ χρόνο και πολύ προσωπικό. Το γεγονός αυτό αποθαρρύνει γενικά τους γιατρούς αλλά και τα συστήματα υγείας ώστε να αναπτύξουν αποτελεσματικά προγράμματα εκπαίδευσης, για όλους τους διαβητικούς.
Ένα άλλο ερώτημα που έχει τεθεί όσον αφορά στην εκπαίδευση είναι αν αυτή θα πρέπει να γίνεται ατομικά κατά την επίσκεψη στον γιατρό ή ομαδικά σε ένα ουδέτερο περιβάλλον. Στο ερώτημα αυτό απάντησε με εντυπωσιακό τρόπο μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Canadian Journal of Public Health, τον προηγούμενο Ιούνιο και αφορούσε δεδομένα 75000 ατόμων με διαβήτη. Από αυτά τα 55700 άτομα ακολούθησαν μια διαδικασία ατομικής εκπαίδευσης την ώρα της επίσκεψης, ενώ τα υπόλοιπα 19000 συμμετείχαν σε εκπαίδευση οργανωμένη σε ομάδες.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι η ομαδική εκπαίδευση επέφερε σημαντικά μειωμένα ποσοστά επιπλοκών και καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη, σε αντίθεση με την ατομική εκπαίδευση που είχε λιγότερη επιτυχία. Το πώς η ομαδική εκπαίδευση επιδρά στην συμμόρφωση των διαβητικών και στον έλεγχο του διαβήτη είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί, όμως γεγονός είναι ότι είναι αποτελεσματική. Επίσης απαντά και σε ερωτήματα κόστους οφέλους, αφού η ομαδική εκπαίδευση εξυπηρετεί περισσότερους διαβητικούς στον ίδιο χρόνο, κάτι που θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τις υγειονομικές αρχές.
Το επόμενο βήμα είναι να μελετηθεί ποιος αριθμός συμμετεχόντων είναι ο καλύτερος, ποια διάρκεια μαθήματος και ποιο εκπαιδευτικό υλικό. Το σίγουρο είναι ότι η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται και είναι κάτι που συνήθως δεν γίνεται…
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις