Η έρευνα για νέα φάρμακα στον διαβήτη εξελίσσεται δυναμικά και νέες κατηγορίες φαρμάκων έρχονται στο φως. Σε μια δημοσίευση στο Nature στις 16 Ιουλίου ανακοινώθηκε μια νέα πιθανή θεραπεία για το διαβήτη με την δραστική ουσία Fibrinogen Growth Factor-1 (FGF-1). 
Η ουσία αυτή υπάρχει φυσιολογικά στον οργανισμό και είναι μέλος μιας οικογένειας με τουλάχιστον 23 διαφορετικά FGF. Όμως μόνο η FGF-1 φαίνεται ότι έχει την δυνατότητα να μειώνει το σάκχαρο και μάλιστα χωρίς κανέναν κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Η  FGF-1 συνδέεται φυσιολογικά στην κυτταρική επιφάνεια των λιποκυττάρων και εμπλέκεται στην αποθήκευση του λίπους. 
Προς το παρόν έχει δοκιμασθεί σε διαβητικά ποντίκια με εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς μείωσε τις τιμές του σακχάρου χωρίς καμία παρενέργεια. Επίσης όταν δόθηκε σε υγιή ποντίκια κανένα δεν παρουσίασε υπογλυκαιμία πράγμα που φανερώνει την ασφάλεια της, όσον αφορά τις υπογλυκαιμίες.
Η ουσία αυτή θα είναι χρήσιμη στους διαβητικούς τύπου 2, στους οποίους αναμένεται να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά και στους διαβητικούς τύπου 2, διότι φαίνεται ότι έχει και ινσουλινομιμητική δράση. Αυτό θα μειώσει την εξάρτηση από την ινσουλίνη και θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο υπογλυκαιμιών. Το φάρμακο αναμένεται να δοκιμασθεί σε ανθρώπου τα επόμενα δύο χρόνια. Αν όλα πάνε καλά θα κυκλοφορήσει σε ενέσιμη μορφή.
Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις