Θανατώθηκε τελικά το βράδυ της Τετάρτης ο Εξκάλιμπερ, ο σκύλος της ισπανίδας νοσηλεύτριας, η οποία βγήκε θετική στον ιό Εμπολα, ενώ ο σύζυγός της επίσης νοσηλεύεται με ύποπτα συμπτώματα.

Την είδηση της ευθανασίας του 12χρονου ζώου μετέδωσαν τα ισπανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου της Μαδρίτης -η οποία εκδόθηκε μόλις 40 λεπτά μετά την απομάκρυνση του σκύλου από το σπίτι της ασθενούς, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφασή του-, αναφέρεται ότι υπήρχε κίνδυνος ο Εξκάλιμπερ “να μεταδώσει την ασθένεια στους ανθρώπους”.

Σύμφωνα δε με την υγειονομική υπηρεσία του δήμου της Μαδρίτης, τα στοιχεία έχουν δείξει ότι “οι σκύλοι μπορούν να είναι φορείς θετικών αντισωμάτων του ιού Έμπολα και μπορούν να είναι φορείς του ιού χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ο σύζυγος της ισπανίδας νοσοκόμας

Η ευθανασία αποφασίστηκε από τις ισπανικές Αρχές, παρά τις 380.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν σε εκστρατεία στο Διαδίκτυο για να σωθεί ο Εξκάλιμπερ.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης δεν περίμενε τέτοια αντίδραση από υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ζώων, όταν ανακοίνωσε ότι θα θανατώσει τον σκυλάκο, που ζούσε στο διαμέρισμα του ζεύγους.

Στο κείμενο της διαμαρτυρίας, οι υπογράφοντες ζητούσαν ο σκύλος “να μπει σε καραντίνα”, αντί να του γίνει ευθανασία, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για έναν απλό σκύλο, αλλά “για ένα μέλος της οικογένειας”.

Αναφερόταν επίσης ότι σε περίπτωση που πεθάνει η σύζυγός του, ο σκύλος θα ήταν μεγάλη παρηγοριά για τον άντρα.

Ο σύζυγος διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας ότι ο σκύλος είναι μία χαρά και μπορεί να μείνει μόνος στο διαμέρισμα, όπου του έχει αφήσει άφθονο νερό και 16 κιλά τροφής, για πολύ καιρό.

*Επικοινωνήστε με το NoozPets στο email: [email protected]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις