Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον ιό Κοξάκι, ο οποίος βρίσκεται σε έξαρση και ταλαιπωρεί τα παιδιά.
Ο Κοξάκι ανήκει στο γένος των εντεροϊών, ενώ οι τύποι των ιών ταξινομούνται σε ομάδα Α και ομάδα Β.
-Η ομάδα Α προκαλεί συνήθως την κοινή νόσο Στόματος-Χεριών–Ποδιών με κηλιδοβλατιδώδεις, φυσαλιδώδεις και ελκωτικές βλάβες που εμφανίζονται στον στοματοφάρυγγα, τα χέρια, τα πόδια, τις παλάμες ή τις πατούσες. Επίσης μπορεί να παρουσιάσει πυρετό 2-3 ημερών, τραχηλική λεμφαδενίτιδα και επιπεφυκύτιδα.
-Η ομάδα Β προκαλεί συνήθως πλευροδυνία (Νόσο του Bornholm). Παρουσιάζει πυρετό, ξαφνικό πόνο στο θωρακικό και ανώτερο κοιλιακό τοίχωμα που επιδεινώνεται με τον βήχα και την αναπνοή και πονοκέφαλο που μπορεί να διαρκέσει από 2-12 μέρες. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι λοίμωξη από τον Coxsackie Β4 πυροδοτεί την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 σε κάποιους μικρούς ασθενείς.
Και οι δύο ομάδες ιών μπορούν να προκαλέσουν κοινό κρυολόγημα, ρινοφαρυγγίτιδα, οξεία γαστρεντερίτιδα, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα και βρογχοπνευμονία. Σπάνια, ιοί και από τις δύο ομάδες μπορεί να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα, μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα.
Διάγνωση
Η διάγνωση του ιού γίνεται κλινικά. Επώδυνες φυσαλίδες στο στόμα, τα χέρια και τα πόδια με πυρετό, θεωρούνται διαγνωστικά σημεία για λοίμωξη με τον ιό. Εντούτοις, σπάνια διενεργούνται ιολογικοί έλεγχοι για ταυτοποίηση του ιού λόγω του ότι έχουν ένα υψηλό κόστος και πρέπει να γίνεται ο έλεγχος αυτός σε εξειδικευμένα μικροβιολογικά κέντρα. Τα αποτελέσματα χρειάζονται 15 μέρες για να ετοιμαστούν. Έτσι αυτοί οι έλεγχοι σχεδόν ποτέ δεν γίνονται εφόσον οι περισσότερες λοιμώξεις αυτοπεριορίζονται και είναι ήπιες.
Θεραπεία
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, καθώς η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη και σε 2-10 μέρες τα συμπτώματα υποχωρούν. Συνιστάται όμως συμπτωματική θεραπεία με αναλγητικά και αντιπυρετικά για να περιοριστεί ο πυρετός και ο πόνος στο στόμα. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για να προληφθεί πιθανή αφυδάτωση ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται οι ξινοί χυμοί για να μην ερεθίζουν τα στοματικά έλκη και να προτιμάται το νερό και το κρύο γάλα που ανακουφίζουν τα παιδιά. Οι σπάνιες επιπλοκές της λοίμωξης χρήζουν εξειδικευμένων και εξατομικευμένων θεραπειών από λοιμωξιολόγους.
Πηγή: www.onmed.gr
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις