Η χειρουργική της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων έχει εξελιχθεί τρομακτικά σήμερα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας καθιστά τη χειρουργική ομάδα το επίκεντρο της θεραπευτικής διαδικασίας. 
Κάθε νόσημα της καρδιάς και της αορτής (στεφανιαία νόσος, βαλβιδοπάθεια, ανεύρυσμα, κολπική μαρμαρυγή) μπορεί να θεραπευτεί με μικρές τομές, πολλές φορές χωρίς τη χρήση εξωσωματικής κυκλοφορίας (πάλλουσα καρδιά). Η ελάχιστα επεμβατική καρδιοχειρουργική, στα χέρια έμπειρων και ειδικά εκπαιδευμένων χειρουργών, γίνεται πολύτιμο εργαλείο που μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα, μειώνει το χρόνο νοσηλείας και ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές. 
Όχι και τόσο άσχημα για μια ειδικότητα που ξεκίνησε πριν μόλις από 60 χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Μινεσότα των ΗΠΑ, με μέσα αρκετά πρωτόγονα και συχνότητα επιπλοκών που άγγιζε το 60-70%.
Σήμερα, είμαστε σε θέση να κάνουμε ένα bypassστο μισό χρόνο σε σύγκριση με το παρελθόν, χρησιμοποιώντας κυρίως αρτηριακά μοσχεύματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα του ασθενή να πάθει στο μέλλον ένα έμφραγμα. Έτσι, μετά από αυτό το bypassειδικού τύπου, μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς το φόβο ενός καρδιακού κινδύνου. Όσον αφορά στη χειρουργική τεχνική, μπορούμε σήμερα να πραγματοποιήσουμε την κλασική ανοιχτή μέθοδο, ή με μικρότερες τομές, ενδοσκοπικά ή ακόμα και ρομποτικά. 
Στον τομέα της χειρουργικής των καρδιακών βαλβίδων, η επανάσταση έρχεται με την επιδιόρθωση της δυσλειτουργικής βαλβίδας. Έτσι, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, που σε πολλές φορές προσεγγίζει ποσοστό επιτυχίας το 97%, η μιτροειδής βαλβίδα μπορεί να επιδιορθωθεί με μια πλαστική τεχνική. 
Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να διατηρήσει τη δική του βαλβίδα για όλη του τη ζωή. Σε σύγκριση με την αντικατάσταση της βαλβίδας, η πλαστική της μιτροειδούς βαλβίδας παρέχει καλύτερη μακροπρόθεσμη επιβίωση, καλύτερη διατήρηση της καρδιακής λειτουργίας, χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, και συνήθως εξαλείφει την ανάγκη για μακροχρόνια χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων. 
Για τους λόγους αυτούς, ένας συνειδητός καρδιοχειρουργός πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια επιδιόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας, όταν αυτό είναι δυνατόν. Οι μικρές τομές έχουν κι εδώ σημαντικό ρόλο, αφού μπορούμε να επιδιορθώσουμε μια βαλβίδα χωρίς τις κλασικές τομές, μονάχα με 3-4 οπές των 2 εκατοστών και με τη βοήθεια του χειρουργικού ρομπότ που αυξάνει την ακρίβεια των κινήσεων του χειρουργού.
Επίσης, με τις νέες διαδερμικές μεθόδους, μπορούμε να αλλάξουμε πλήρως μια βαλβίδα της καρδιάς (αορτική ή μιτροειδή) χωρίς καν να υποβάλλουμε τον ασθενή σε ανοιχτό χειρουργείο: η νέα βαλβίδα μπορεί να τοποθετηθεί στη θέση της με ειδικούς καθετήρες μέσα από τις αρτηρίες του ασθενή με ελάχιστο κίνδυνο.Με τον τρόπο αυτόν ο ασθενής πηγαίνει σπίτι του σε λίγες μέρες και με ελάχιστο ή καθόλου πόνο.
Στον τομέα των μεγάλων αγγείων, οι καρδιοχειρουργοί που είναι εξειδικευμένοι στη νέα υποειδικότητα της Χειρουργικής της Αορτής βρίσκονται πλέον σε θέση να θεραπεύσουν αποτελεσματικά τα ανευρύσματα όπου και αν αυτά βρίσκονται στην αορτή, με μεθόδους που δεν ήταν διαθέσιμες κατά το παρελθόν. Με υβριδικές τεχνικές μπορούμε να εισχωρήσουμε ανώδυνα σε κάθε σημείο των αγγείων μας και να τοποθετήσουμε ειδικά stent στη θέση που βρίσκεται ένα ανεύρυσμα.  
Ίσως όμως η μεγαλύτερη επανάσταση στην Καρδιοχειρουργική τα τελευταία χρόνια να έγκειται στην επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες της Χειρουργικής επιστήμης: «Ωφελείν ή μη βλάπτειν». Ο σύγχρονος καρδιοχειρουργός έπαψε να βλέπει τον εαυτό του σαν ένα μικρό θεό και πλέον υπηρετεί τον άνθρωπο και τη ζωή, χωρίς πειραματισμούς και με αποδεκτά δεδομένα. 
Η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσο που βοηθάει το χειρουργό να επιτύχει τον απώτερο στόχο: την προσήλωση στην αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου με τελειοποίηση των αποτελεσμάτων και ελαχιστοποίηση των επιπλοκών. Και είναι ευθύνη του κάθε ασθενή να επιλέγει τον χειρουργό του βάσει απτών αποτελεσμάτων και όχι βάσει φήμης που στηρίζεται σε μη επιστημονικά δεδομένα. 
Με λίγα λόγια, η μοντέρνα Καρδιοχειρουργική και Χειρουργική της Αορτής υπόσχονται να λύσουν όλα τα προβλήματα της καρδιάς και των αγγείων με τρόπο αποτελεσματικό και ανώδυνο, και να παρέχουν στον άνθρωπο την ποιότητα ζωής που του αρμόζει. Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, βρισκόμενο στην πρωτοπορία της Ιατρικής και στην αιχμή της τεχνολογίας, μπορεί σήμερα να προσφέρει στους Έλληνες ασθενείς όλες εκείνες τις μεθόδους και τα αξιοζήλευτα αποτελέσματα των μεγάλων κέντρων της Ευρώπης και της Αμερικής. 
Δημήτριος Β. Αυγερινός, MD, PhD
Καρδιοχειρουργός – Χειρουργός Αορτής
Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
Λέκτορας Καρδιοχειρουργικής Weill Cornell Medical College, NewYork
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις