Της Ρενάτας Γρυπάρη*

Tί κοινό μπορεί να έχουν ένας φιλόσοφος και ένας ποδοσφαιριστής; Ένας ηθοποιός και ένας τραγουδιστής;

Μπορεί να έχουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα, ένας όμως στόχος ενώνει τις δυνάμεις τους και είναι για καλό σκοπό!

Είναι η αγάπη και η ευαισθησία απέναντι στα ζώα, αυτά τα πλάσματα που πολύ συχνά βρίσκονται στο έλεός μας, δέχονται απίστευτη βία εκ μέρους, αλλά υπομένουν σιωπηλά το μαρτύριό τους.

Κοιτούν με μάτια γεμάτα παράπονο και με βλέμμα συμπονετικό, που μας καταρρακώνει, γιατί πολύ απλά υποδεικνύουν την ποταπότητα του ανθρώπου εκείνου, που ενώ μπορούσε να κάνει το καλό, επέλεξε να πράξει βίαια εις βάρος ενός -τις περισσότερες φορές- ανυπεράσπιστου πλάσματος.

Με στόχο, λοιπόν, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για διάφορα φιλοζωικά θέματα (κακοποιήσεις, εγκαταλείψεις, στειρώσεις, τα “βαρελόσκυλα” και τα άγρια ζώα), η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) ανέλαβε την πρωτοβουλία και την ευθύνη για την δημιουργία 8 διαφημιστικών σποτς, με τον γενικό τίτλο: “Σταμάτα τώρα! Κοίταξε τα μάτια τους! Stop Now! Look into their eyes!”

Η επίσημη παρουσίασή τους έγινε την Τρίτη στο “Αγγέλων Βήμα”, όπου παρευρέθηκε και το NoozPets.

Το παρών έδωσαν πολλοί από τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στα γυρίσματα -όπως η Άννα Αδριανού, η οποία έγραψε και τα κείμενα, ο Σωκράτης Αλαφούζος, η Νίκη Σερέτη, η Γωγώ Ατζολετάκη, η Γεωργία Ζώη, η Γιώτα Κουνδουράκη, η Άννα Μιχαήλου και η Ελένη Φιλίνη-, καθώς και ο ποδοσφαιριστής Στέλιος Γιαννακόπουλος.

Να σημειωθεί ότι πρωταγωνιστές και άνθρωποι πίσω από τις κάμερες εργάστηκαν σε εθελοντική βάση.

Το σποτ για την κακοποίηση των ζώων

“Τί με κόφτει εμένα το ζώο ρε Μήτσο;”

“Μα γιατί ασχολείστε με τα ζώα, όταν έχουν ανάγκη τόσοι άνθρωποι;”

Είναι η πιο συχνή απορία των όλων εκείνων που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη δική τους αδιαφορία μπροστά σε ένα ανυπεράσπιστο και αβοήθητο πλάσμα.

Όπως ανέφερε ο συντονιστής της όλης προσπάθειας Πάνος Καφφές, “η αγάπη δεν είναι διαζευκτική”, δηλαδή εάν αγαπάς και φροντίζεις τα ζώα δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάς και φροντίζεις και τους ανθρώπους.

Έχει δε παρατηρηθεί ότι εκείνοι που εκφράζουν αυτή την απορία, δεν βοηθούν τελικά κανέναν από τους δυο!

Όπως τονίστηκε, “η ζωή είναι πολύτιμη για όλους”, για όλα τα έμβια όντα, χωρίς διακρίσεις και με σεβασμό στη διαφορετικότητα.

“- Τί με κόφτει εμένα το ζώο ρε Μήτσο;
-Το ίδιο σκέπτονταν και οι δεινόσαυροι και το έφαγαν το κεφάλι τους!” (και ο νοών νοείτο…)

Κάπως έτσι ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο ακαδημαϊκός Θεοδόσης Τάσιος, ο οποίος τόνισε ότι τα ζώα δεν είναι μόνο natura (ένστικτο), είναι και κουλτούρα, δηλαδή αντίληψη, κρίση, προβληματισμός, αναζήτηση λύσεων και πράξη.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι δυστυχώς “έχουμε επαρκείς δείκτες ανηθικότητας” απέναντι στα ζώα.

Όπως ανέφερε ο κ. Καφφές, τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων είναι πολλά και ποικίλουν: από πυροβολισμούς, απαγχονισμούς, δηλητηριάσεις και συρσίματα με οχήματα μέχρι εγκαταλείψεις, τυφλώσεις, αποκεφαλισμούς και εγκαύματα.

Το σποτ για την στείρωση των κατοικιδίων

“Από τα μάτια των ζώων θα κριθούμε”

Για την ανάγκη ενημέρωσης, γνώσης και τελικά παιδείας έκανε λόγο, από την πλευρά της, η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια συνείδηση αντάξια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Όπως ανέφερε, πρέπει να σταματήσει αυτή η εκμεταλλευτική σχέση προς τα ζώα και η κοινωνία θα πρέπει να αρχίσει να ανακαλύπτει τα παροπλισμένα της ιδανικά.

Η ηθοποιός Άννα Αδριανού, ενεργό μέλος της φιλοζωικής κοινότητας, ανέφερε ότι η βία λειτουργεί ως ναρκωτικό μέσα μας, καθώς όσο περισσότερο πράττουμε βία, τόσο περισσότερη δόση ζητάμε.

Αναφέρθηκε επίσης ότι από έρευνα που έχει κάνει η ελληνική αστυνομία, το 96% των εγκληματιών είχαν στο παρελθόν κακοποιήσει ένα ζώο.

Όταν τέλος πήρε τον λόγο η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, μίλησε με έντονη συγκινησιακή φόρτιση για το θέμα της φιλοζωίας.

“Το ζώο είναι μια εικόνα θεού” ανέφερε, προσθέτοντας: “Από τα μάτια των ζώων θα κριθούμε”, κάνοντας έναν συσχετισμό με τον τίτλο της διαφημιστικής εκστρατείας της ΠΦΠΟ.

Η ίδια δήλωσε: “Αγαπώ τα ζώα πριν γεννηθώ!”

Το σποτ για τα βαρελόσκυλα


Ρενάτα Γρυπάρη – Εκπαιδεύτρια σκύλων ([email protected])

Σκύλος για Σπίτι


*Επικοινωνήστε με το NoozPets στο email: [email protected]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις