Σύγχρονος Δον Κιχώτης; “Τρελή” φιλόζωη ή απλώς ευαίσθητη εκεί που οι άλλοι αδιαφορούν;

Η Νατάσα Λαμπρόγιαννη του Stray Care Scopelos είναι και τα τρία: ένας σύγχρονος ιππότης γένους θηλυκού, που «παλεύει με τους ανεμόμυλους» χωρίς ωστόσο καμία αυταπάτη για το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει, μια γνήσια φιλόζωη που προσφέρει γενναιόδωρα χωρίς διακρίσεις, μια ευαίσθητη ψυχή που δεν μπορεί να αδιαφορήσει σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, να κλείσει τα μάτια μπροστά σε εικόνες άρρωστων πλασμάτων και να συναινέσει σιωπηλά ή ηχηρά στην εγκληματική αδιαφορία που επιδεικνύουν οι περισσότεροι απέναντι στα ζώα.

Φροντίζει καθημερινά, τελείως μόνη της, 28 σκύλους στο καταφύγιο και 300 γάτες, οι περισσότερες στο δρόμο, σε απομακρυσμένα σημεία, όπου δεν μπορούν να τραφούν μόνες τους.

Απογοητεύεται όταν βλέπει ζώα να υποφέρουν, χωρίς φαγητό και φάρμακα, αλυσοδεμένους σκύλους που δεν έχουν λυθεί ποτέ (!) και όταν αντιμετωπίζει ρατσισμό.

Ελπίζει, επειδή έχει ένα όραμα: να συνεισφέρει όσο μπορεί ώστε η Σκόπελος, να γίνει ένα νησί με λιγότερες αδέσποτες γάτες και κανένα αλυσοδεμένο σκύλο.

Τί έμαθε η ίδια για τη φιλοζωία στην Ελλάδα; Ότι υπάρχουν οι λίγοι που τρέχουν για τους πολλούς… δυστυχώς.

Στο καταφύγιο ακόμα και με βροχές…

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Πότε ιδρύθηκε Stray Care Scopelos και τί σε έκανε να το δημιουργήσεις;

Το Stray Care Scopeloς ιδρύθηκε το 2011. Ένας λόγος που με οδήγησε να το δημιουργήσω είναι γιατί έβλεπα την άθλια κατάσταση των ζώων, καθώς είμαι ενεργή εθελόντρια εδώ και 15 χρόνια.

Απευθύνθηκα στο Δήμο, όπως ο νόμος ορίζει και μου είπαν ότι για να περάσει το θέμα στο ΔΣ, θα πρέπει να κάνω σύλλογο. Πού να βρεις όμως 21 ανθρώπους για να κάνεις σύλλογο; Με τα πολλά, παρακάλεσα 4 άτομα και κάναμε μια ΜΚΟ.

Κανείς πριν από μένα, δεν είχε βάλει το θέμα των ζώων στο ΔΣ για χρόνια…

Γατάκι που βλέπει μόνο σκιές…

Πόσοι άνθρωποι βρίσκονται τώρα πίσω από το Stray Care Scopelos;

Στην αρχή, για κανένα μήνα, οι άνθρωποι που ήταν στη ΜΚΟ έδειξαν ενδιαφέρον. Μετά όμως εξαφανίστηκαν και έμεινα μόνη μου, να φροντίζω πάρα πολλά ζώα μέχρι σήμερα.

Με σκύλους του καταφυγίου…

Πόσα ζώα περιθάλπτεις και τί περιπτώσεις αναλαμβάνεις;

Φροντίζω επί καθημερινής βάσης 28 σκύλους και περίπου 300 γάτες. Φαγητό, νερό, καθαριότητα, αντιβιώσεις, χειρουργεία, στειρώσεις, ταξίδια στην Αθήνα για κτηνίατρο, τρεχάματα σε Δήμο και αστυνομία για μηνύσεις.

Ξενυχτάω μαζί με τα ζώα σχεδόν καθημερινά, καθώς χρειάζονται υπερβολική φροντίδα.

Πολλές φορές φροντίζω και ζώα ιδιωτών, τα οποία είναι σε άθλια κατάσταση.

Και όταν πηγαίνω Αθήνα, ας είναι καλά ο άντρας μου, τον οποίο έχω παραμελήσει παντελώς και είναι ήρωας που με ανέχεται, καθώς εκείνος έχει υπό την προστασία του όλα αυτά τα ζώα.Ο Δήμος σε έχει βοηθήσει;

Ο Δήμος ξέρει τον εθελοντισμό που προσφέρω γιατί τα ζώα είναι πάρα πολλά, αλλά θεωρώ ότι όχι δεν έχει βοηθήσει όπως θα έπρεπε.

Από το 2011 κάνω αιτήσεις και μέχρι σήμερα, το ποσό που έχει διαθέσει είναι 4.000 ευρώ.

Βόλτα ελεύθερα…

Πότε απογοητεύεσαι;

Απογοητεύομαι κάθε μέρα, βλέποντας τα ζώα να υποφέρουν. Πολλές φορές δεν έχουν φαγητό, άλλες πάλι δεν έχουν φάρμακα και το χειρότερό μου είναι τα αλυσοδεμένα σκυλιά, που είναι πολύ δύσκολο να αποδείξεις την παθητική κακοποίηση.

Κάτι άλλο που με απογοητεύει πολύ είναι ο ρατσισμός που αντιμετωπίζω εδώ στο νησί. Θεωρούν ελάττωμα την αγάπη μου για τα ζώα.

Μέχρι τώρα, κανείς δεν τους είχε ενοχλήσει, κάνοντάς τους μια απλή επισήμανση.

Δεν είμαι υπέρ των μηνύσεων και των καταγγελιών, σε καμιά περίπτωση.

Θεωρώ ότι οι άνθρωποι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Όταν όμως μιλάς 1,2,3,13… τότε οι ίδιοι σε αναγκάζουν να προβείς σε τέτοιες ενέργειες.

Υπάρχουν ζώα, τα οποία δεν έχουν λυθεί ποτέ – οι «κηδεμόνες» δεν το παραδέχονται βέβαια- και σε κοιτάνε στα μάτια και σου λένε «λύσε με»… αυτή την εικόνα δεν την αντέχω με τίποτα.

Μου παρατάνε συνέχεια ζώα και αφού ξόδεψα όλα μου τα χρήματα, πρέπει πλέον να απευθύνομαι στον φιλόζωο κόσμο για να βοηθήσει -όσο μπορεί- για τροφές, φάρμακα, στειρώσεις, χειρουργεία.

Τί σε κάνει να ελπίζεις;

Αυτό που με κάνει να ελπίζω και να συνεχίσω όλο αυτό είναι να μπορέσω κάποια στιγμή να είναι η Σκόπελος με λιγότερες αδέσποτες γάτες και τα μονίμως αλυσοδεμένα σκυλιά να τα δω σε χώρους περιφραγμένους ελεύθερα! Και τί δεν θα ‘δινα γι’ αυτή την εικόνα… έχω ένα θέμα με την ελευθερία.

Με τον κτηνίατρο…

Τί έμαθες για τη φιλοζωία στην Ελλάδα μέσα από το Stray Care Scopelos;

Για τη φιλοζωία στην Ελλάδα έμαθα ότι υπάρχουν οι λίγοι που τρέχουν για τους πολλούς… δυστυχώς.

*Αν θέλετε να βοηθήσετε το έργο του Stray Care Scopelos, μπορείτε να καταθέσετε χρήματα στο εξής λογαριασμό:

Εθνική Τραπεζα
IBAN: GR5701104710000047144014256

Με την αιτιολογία: Αδέσποτα-Νατάσα

Δικαιούχος: Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Τηλ. επικοινωνίας: 6949521442


Συνέντευξη: Ρενάτα Γρυπάρη – Εκπαιδεύτρια σκύλων ([email protected])

Σκύλος για Σπίτι*Επικοινωνήστε με το NoozPets στο email: [email protected]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις