Μία νέα ζωή, κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον, περιμένει πλέον τις δύο αρκούδες και τις δύο λύκαινες που μεταφέρθηκαν την Παρασκευη, από τον Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης, όπου ζούσαν από την μέρα σχεδόν που γεννήθηκαν, στα καταφύγια του “Αρκτούρου”, στο Νυμφαίο και τις Αγραπιδιές Φλώρινας.

“Τα άγρια ζώα θα ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και όταν βγουν από τα φορτηγά μεταφοράς, θα βρίσκονται πλέον σε περιφραγμένο χώρο που αποτελεί φυσικό βιότοπο λύκου και αρκούδας, όπου θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του “Αρκτούρου” Αλέξανδρος Καραμανλίδης, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση νάρκωσης και εξέτασης των ζώων που διήρκεσε τρεις ώρες και συντονίστηκε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με επικεφαλής τους καθηγητές Νατάσα Κομνηνού και Γιώργο Καζάκο.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλίδη, μόνο η μία λύκαινα έχει κάποια προβλήματα υγείας και θα χρειαστεί να μεταφερθεί εκ νέου στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα ζώα δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Οι δύο αρκούδες, η Σάσα και η Αλεξάνδρα, είναι αδέρφια και ήρθαν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1993, από τον Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου. Βρέθηκαν σε ηλικία μόλις τριών μηνών να περιφέρονται χωρίς τη μητέρα τους, που σκοτώθηκε σε ναρκοπέδιο.

Σήμερα, σε ηλικία 22 ετών, θα ζήσουν μαζί με τις άλλες εννιά αρκούδες του Καταφυγίου στο Νυμφαίο. Εκεί, μάλιστα, αναμένεται να συναντήσουν και δύο ακόμη αρκούδες που έχουν έρθει από τον Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου, τη Βέσνα και τη Μπάρμπαρα.

Οι δύο λύκοι έχουν γεννηθεί στον Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για δύο θηλυκά, ηλικίας 12 και 13 ετών, τα οποία σήμερα “βαπτίστηκαν” με τα ονόματα Μελίνα (από την συνεργάτιδα του “Αρκτούρου” Μελίνα Αυγερινού) και Νατάσα (από την κτηνίατρο Νατάσα Κομνηνού). Τα ζώα Θα ενταχθούν στο Καταφύγιο στις Αγραπιδιές Φλώρινας μαζί με τους οχτώ πρώην αιχμάλωτους λύκους που ζουν ήδη εκεί.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Καραμανλίδης, τον πρώτο καιρό οι λύκαινες θα ζουν μόνες τους γιατί, “πρέπει να τις βρούμε ταίρι”, ενώ μόνες θα ζήσουν αρχικά και οι αρκούδες προκειμένου να επιστήμονες να μελετήσουν τη συμπεριφορά τους και να τις εντάξουν ομαλά στην… παρέα των υπολοίπων.

Σημειώνεται ότι η μεταφορά των άγριων ζώων υπήρξε πάγιο αίτημα, τα τελευταία τρία χρόνια, του “Αρκτούρου”, που είχε οργανώσει, μάλιστα, και καμπάνια συλλογής υπογραφών, φτάνοντας τις 30.000.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου, έπαιξαν και οι οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Δράση για την Άγρια Ζωή, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με τη συνεργασία των οποίων είχαν εγκαίρως εντοπιστεί και επισημανθεί οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στον Ζωολογικό Κήπο.Photo credit:

Konstantinos Tsakalidis / SOOC Πηγή: www.lifo.gr

Konstantinos Tsakalidis / SOOC Πηγή: www.lifo.gr

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

*Επικοινωνήστε με το NoozPets στο email: [email protected]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις