*Της Ρενάτας Γρυπάρη, Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων

Ο σκύλος μου…

μασουλάει τα πάντα: έπιπλα, αντικείμενα και ό,τι άλλο βρεθεί μπροστά του

γαβγίζει σε όλους και όλα, όταν ακούσει θόρυβο, όταν βλέπει ανθρώπους, σε παιδάκια, σε σκιές…

δαγκώνει τα χέρια και τα πόδια μου, αρπάζει μπατζάκια…

φοβάται τους ανθρώπους, τα παιδιά, στη βόλτα, στο αυτοκίνητο, τους κεραυνούς, τις αστραπές, τα βεγγαλικά, κρύβεται όταν ακούει δυνατούς θορύβους…

είναι επιθετικός προς τους ανθρώπους, προς τους άλλους σκύλους, προς τις γάτες και άλλα ζώα, κυνηγάει τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια…

είναι υπερενεργητικός, έχει απίστευτη ενέργεια, κάνει συνέχεια ζημιές, κινείται όλη την ώρα, έχει τρομερή δύναμη, με τραβάει στη βόλτα…

έχει εμμονές, τρώει τις ακαθαρσίες του, κυνηγάει την ουρά του, τη σκιά του, αυτοτραυματίζεται…

Όλα αυτά και πολλά άλλα στοιχεία συνθέτουν αυτό που αποκαλούμε «προβληματική συμπεριφορά».

Πρόκειται για συμπεριφορές δηλαδή που δείχνουν ότι «κάτι δεν πάει καλά»: αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί η ψυχολογία του σκύλου έχει δεχθεί κάποιο σοβαρό πλήγμα, είτε γιατί κάποιες ανάγκες του παραμένουν ανικανοποίητες, είτε γιατί πολύ απλά είναι θέμα γονιδίων.

Το καθένα από αυτά ή και όλα μαζί συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας «αλλοπρόσαλλης» συμπεριφοράς, η οποία είναι σύμπτωμα ενός προβλήματος.

Όσον αφορά τις δύο πρώτες περιπτώσεις, το πλήγμα στην ψυχολογία και οι ανικανοποίητες ανάγκες είναι επίκτητα, και αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να αφουγκραστούμε το πρόβλημα του σκύλου και να αναζητήσουμε τα αίτια που το προκαλούν, ώστε να καταλήξουμε στην πιο αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπισή του.

Στην τρίτη περίπτωση, που πρόκειται για γονιδιακό θέμα, δεν μπορούμε να επέμβουμε ολοκληρωτικά, μπορούμε όμως να μειώσουμε την «προβληματική συμπεριφορά» σε διαχειρίσιμο επίπεδο.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι ότι μπορούμε να διορθώσουμε οποιαδήποτε «προβληματική συμπεριφορά» παρουσιάσει ο σκύλος μας, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του.


Ρενάτα Γρυπάρη – Ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων ([email protected])

Σκύλος για Σπίτι
*Επικοινωνήστε με το NoozPets στο email: [email protected]