“Η χρόνια νεφρική νόσος τελικού σταδίου παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα και συνιστά σήμερα ένα βαρύτατο κοινωνικό φορτίο”. Αυτά αναφέρει ο καθηγητής Νεφρολογίας Ιωάννης Στεφανίδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Νεφρολογικού Συμποσίου Κεντρικής Ελλάδας 2015.

Παρόλο που ο επιπολασμός στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι σε σύγκριση μικρότερος από ότι στις Η.Π.Α. φαίνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι και εδώ ο συνολικός αριθμός των αρρώστων με Χ.Ν.Α. τελικού σταδίου αυξάνεται συνεχώς. Για τον λόγο αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα επέχουν στις νεφροπάθειες, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή θεραπεία. Το Νεφρολογικό Συμπόσιο Κεντρικής Ελλάδος 2015 φιλοδοξεί να γίνει αρωγός στην προσπάθεια αυτή, καταλήγει ο ίδιος.

Στόχος της εκδήλωσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι να παρουσιαστούν σύγχρονες εξελίξεις στη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των νεφρικών παθήσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στρογγυλά τραπέζια, διαλέξεις και κλινικά φροντιστήρια. Θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες με καταξιωμένο έργο στη Νεφρολογία και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες. Η νοσηλευτική ημερίδα, η οποία θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό της επίλεκτης θεματολογίας του. Παράλληλα, θα δοθεί βήμα σε νεότερους, ταλαντούχους επιστήμονες με σκοπό την ευρύτερη προώθηση της νέας γνώσης και τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων.

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, προστίθεται, είναι η επακόλουθη παθολογική κατάσταση μιας προοδευτικής και μη αναστρέψιμης καταστροφής νεφρώνων που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση όλων των απεκκριτικών (σπειραματικών, σωληναριακών) και των ενδοκρινικών λειτουργιών των νεφρών, η οποία αναπτύσσεται βαθμιαία σε χρονικό διάστημα μηνών ή ετών.

Από σήμερα Παρασκευή 11 έως την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, η Νεφρολογική Κλινική της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει στη Λάρισα το Νεφρολογικό Συμπόσιο Κεντρικής Ελλάδας 2015. Tο Συμπόσιο βρίσκεται υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής και οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του ξενοδοχείου Larissa Imperial.

Το Συμπόσιο αυτό έρχεται για 3η συνεχή χρονιά να αναδείξει ένα αδιάλειπτο κλινικό και επιστημονικό έργο στην υπηρεσία των ασθενών και της κοινωνίας. Το έργο αυτό επιτελείται από ιδρύσεως του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λαρίσης με υποδειγματικό τρόπο, ακόμη και σήμερα μέσα στην κρίση, παρά τις συχνά ανορθολογικές ελλείψεις μέσων, προσωπικού και υποδομών, καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις