Ο φακός του ματιού φυσιολογικά είναι καθαρός σαν κρύσταλλο. Η θόλωσή του από διάφορες αιτίες ονομάζεται καταρράκτης. Ο καταρράκτης εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50. Μπορεί όμως να παρουσιαστεί και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία, ακόμα και σε βρέφη και παιδιά.

Συμπτώματα

Ο καταρράκτης εμφανίζεται με ποικιλία συμπτωμάτων:

-Σταδιακή θόλωση της όρασης είτε για μακριά είτε για κοντά

-Δυσκολία στη νυχτερινή όραση, όπου διαπιστώνει κανείς ιδιαίτερη ενόχληση με τους προβολείς των αυτοκινήτων

-Συχνή αλλαγή του βαθμού διάθλασης των ματιών, η αλλαγή δηλαδή της συνταγής των γυαλιών ακόμη και κάθε τρίμηνο, που εμφανίζεται κατά την εξέλιξη του καταρράκτη.

Τα συμπτώματα πρέπει να αξιολογούνται από τον εξειδικευμένο οφθαλμίατρο, ο οποίος μπορεί να βεβαιώσει την παρουσία ή μη καταρράκτη, καθώς και την αναγκαιότητα για επέμβαση.

Αντιμετώπιση

Αν ο παθών αμελήσει την κατάσταση, ο καταρράκτης επιδεινώνεται και η όραση χειροτερεύει άλλοτε σταδιακά και άλλοτε ταχύτατα.

Όταν ο καταρράκτης γίνει τελικού σταδίου, η επέμβαση είναι τεχνικά πιο δύσκολη.

Ο ασθενής δεν χρειάζεται πλέον να περιμένει να «ωριμάσει» ο καταρράκτης, όπως απαιτούνταν παλαιότερα.

Η μικροχειρουργική αποκατάσταση της διαύγειας του φακού, που σήμερα ονομάζεται φακοθρυψία ή φακεκτομή ή φακόλυση, αποτελεί τη μόνη λύση για τον καταρράκτη. Αυτή μπορεί να γίνει μερικές φορές ταυτόχρονα με τη διόρθωση των τυχόν διαθλαστικών ανωμαλιών του ματιού (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού ή πρεσβυωπίας).

Πηγή: www.onmed.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις