Της Ρενάτας Γρυπάρη*

Πρόσφατα έγινε γνωστή η είδηση ότι η παρουσιάστρια Αννίτα Πάνια διέταξε -κυριολεκτικά- να βγει έξω από το στούντιο “με συνοπτικές διαδικασίες” ένα μαύρο γατάκι…

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκλήθηκε τεράστια κατακραυγή όχι μόνο για την δεισιδαιμονία με τις μαύρες γάτες (που θεωρείται πλέον -ή πρέπει να θεωρηθεί επιτέλους- ξεπερασμένη), αλλά και για την απαίτησή της -με ύφος δικτάτορα- να βγάλουν οι συνεργάτες της το γατάκι έξω από το στούντιο.

“Συγγνώμη, αυτή η μαύρη γάτα που είδα τώρα να περνάει μπροστά μου, το εννοείτε αυτό; Ότι κυκλοφορεί εδώ μέσα μαύρη γάτα; Παναγιώτη, για πάρε το γατί με συνοπτικές και τρυφερά και ωραία και πήγαινέ το προς τα έξω. Το είδα, πέρασε” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ακόμα πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι… στο πάνελ φάνηκε “αστεία” η αντίδραση της παρουσιάστριας και άρχισαν τα γέλια.

Δεν βρέθηκε ούτε μια λογική φωνή να την βάλει στη θέση της (ίσως γιατί αυτή η φωνή θα έχανε τη δική της θέση…), δεν βρέθηκε ούτε ένας από το πάνελ, τους καλεσμένους και τους συνεργάτες της να συλλάβει την ευθύνη της φιλοζωικής διαπαιδαγώγησης αυτών που βλέπουν την εκπομπή -που δυστυχώς είναι και παιδιά-, δεν βρέθηκε κανένας να βροντοφωνάξει:

“Τί σε ενοχλεί επιτέλους το γατάκι; Δεν μας το εξηγείς κι εμάς;”

Παράλληλα, κάνοντας μια έρευνα στο Διαδίκτυο για άρθρα που αφορούν το περιστατικό, διαπίστωσα με μεγάλη μου λύπη ότι οι λαϊφσταλο-ιστοσελίδες, που έγραψαν γι’ αυτό, προσέγγισαν το θέμα με την ίδια ανεγκέφαλη και επικίνδυνη ελαφρότητα.

Εστιάζοντας βέβαια στη “φρίκη της Ανίτας” και στο ότι “αρπάχτηκε με τους συνεργάτες της”.

Καμία αναφορά στο “πολιτικώς ορθό” του πράγματος, κανένας σχολιασμός για την απαράδεκτη συμπεριφορά της παρουσιάστριας, τόσο για το ύφος όσο και για την απαίτησή της.

Δεν ξέρω εάν όλη αυτή η κατάσταση είναι για γέλια ή για κλάμματα…

Δεν ξέρω εάν αυτή η κατακραυγή βγάλει κάποιο αποτέλεσμα…

Δεν ξέρω εάν οι τηλεθεατές της εκπομπής συμφωνούν με αυτή την συμπεριφορά…

Ξέρω όμως ότι δυστυχώς έχουν λόγο (επί παντός του επισθητού) άνθρωποι με συμπεριφορές ανάξιες λόγου.

Βεβαια, σε ευκολόπεπτες εκπομπές αμφιβόλου ποιότητας και αισθητικής, όπου ακόμα και ο Άνθρωπος αντιμετωπίζεται με απαξίωση και πλήρη έλλειψη σεβασμού, δεν περιμέναμε να προσεγγιστεί το θέμα της φιλοζωίας με άλλο τρόπο πέραν της “αβάσταχτης ελαφρότητας”


Ρενάτα Γρυπάρη – Εκπαιδεύτρια σκύλων ([email protected])

Σκύλος για Σπίτι


*Επικοινωνήστε με το NoozPets στο email: [email protected]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις