*Της Ρενάτας Γρυπάρη, εκπαιδεύτρια σκύλων

Μια από τις πιο συνηθισμένες φοβίες που εκδηλώνει ένας σκύλος (και προβληματίζει ιδιαίτερα κηδεμόνες και εκπαιδευτές) είναι ο φόβος απέναντι… στους άνδρες!

Συνήθως τέτοιες φοβίες που σχετίζονται με τους ανθρώπους συναντώνται σε σκύλους που έζησαν στο δρόμο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε κουταβάκια που προήλθαν από φοβική αδέσποτη μανούλα.

Τις περισσότερες φορές είναι δηλαδή σύμπτωμα κακοποίησης ή ενός τόσο σοκαριστικού για τους σκύλους βίωμα, που έχουν την τάση να το γενικεύουν και επομένως να νιώθουν φόβο απέναντι σε οποιονδήποτε τους θυμίζει «αυτόν» που τους προκάλεσε το αρχικό σοκ.

Όπως όλες οι φοβίες, έτσι και αυτή θέλει πολύ πολύ σοβαρή προσέγγιση των αιτιών της και προσεκτική (και σταδιακή) επίλυσή της, έως ότου ο σκύλος αποκτήσει την αυτοπεποίθηση εκείνη που θα τον βοηθήσει να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα το πρόβλημα.

Ας δούμε όμως ποιοί παράγοντες είναι πιθανό να προκαλέσουν στον σκύλο μια τέτοια φοβία.

Παρόλο που οι συμπεριφοριστές δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το γιατί ένας σκύλος φοβάται περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες, υπάρχουν κάποιες εικασίες που μπορούμε να κάνουμε και που μας δείχνουν το δρόμο προς την επίλυση του προβλήματος.

Ως προς τα αίτια, λοιπόν, αυτά θα μπορούσαν να είναι:

1) Έλλειψη εξοικείωσης: Η απόλυτη απουσία του ανδρικού προτύπου ή η ελλιπής εξοικίωση μαζί του κατά την τρυφερή ηλικία της κοινωνικοποίησης ενός σκύλου, ενδέχεται να οδηγήσει στο φόβο του για το «άγνωστο».

2) Ο ανδρικός σωματότυπος και η ιδιοσυγκρασία: Οι άνδρες είναι πιο μεγαλόσωμοι και έχουν πιο βαριά φωνή από τις γυναίκες. Για έναν σκύλο αυτά μπορεί να λειτουργήσουν ως «απειλές», με αποτέλεσμα ο σκύλος να εκλάβει αυτή την ενέργεια ως αρνητική και να εκδηλώσει φοβία.

3) Ο σκύλος έχει εξοικειωθεί περισσότερο με την «γυναικεία μυρωδιά»: Οι άνδρες και οι γυναίκες ξεχωρίζουν και από τις διαφορετικές μυρωδιές που αναδύουν λόγω ορμονών. Συνήθως τα κουτάβια μεγαλώνουν με την μητέρα τους, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν συνηθίσει περισσότερο να μυρίζουν οιστρογόνα, μια μυρωδιά την οποία συνδέουν με την τροφή (θηλασμός) και κατ’ επέκταση με την ασφάλεια.

4) Η συμπεριφορά απέναντι στον σκύλο:
Οι γυναίκες συνηθίζουν να προσεγγίζουν έναν σκύλο με τρόπο πιο άμεσο και μητρικό σε σχέση με τους άνδρες, που συνήθως είναι πιο απόμακροι. Ακόμα και στην περίπτωση που θελήσουν να παίξουν μαζί του, το γεγονός ότι είναι μεγαλόσωμοι σε συνδιασμό με τον ενθουσιασμό που δείχνουν, μπορεί τελικά για τον σκύλο να είναι μια «σοκαριστική εμπειρία».

Ακόμα κι αν δεν ξέρουμε με ακρίβεια για ποιό λόγο ο σκύλος εκδηλώνει αυτή τη φοβία, θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε πολύ καλά δύο πράγματα, προτού προβούμε στην επίλυση:

Διευκρινίζουμε απέναντι σε ποιούς άνδρες ο σκύλος μας εκδηλώνει φοβία. Δηλαδή, αν είναι απέναντι σε όλους ή σε άνδρες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πάνω τους.

Παρατηρούμε με ποιόν τρόπο ο σκύλος μας δείχνει φοβία: με κρύψιμο και τάση για φυγή μακριά, με αμηχανία ή με επιθετικότητα.

Πώς δουλεύουμε:

1) Φέρνουμε τον σκύλο μας σε επαφή με το αντικείμενο του φόβου αρχικά από μεγάλη απόσταση, την οποία μειώνουμε σταδιακά όσο ο σκύλος ξεπερνάει τη φοβία του.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Προσεγγίζουμε κάθε φορά τον σκύλο όλο και πιο κοντά σε αυτό που φοβάται σταδιακά, χωρίς να ξεπερνάμε τα όρια αντοχής του γιατί τότε απλώς επανερχόμαστε στο αρχικό στάδιο χωρίς καμία πρόοδο, αλλά και χωρίς να προχωράμε υπερβολικά αργά, γιατί έτσι δεν διατηρούμε το ενδιαφέρον του ζωντανό, με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει στάσιμη.
2) Δεν επιτρέπουμε στον άνδρα να πλησιάσει τον σκύλο γιατί η άμεση αντίδρασή του θα είναι να φύγει μακριά. Εκείνος θα πρέπει απλώς να κάτσει σε ένα σημείο χωρίς να δίνει καμία σημασία στον σκύλο (κρατώντας ενδεχομένως και λιχουδιές), ώστε να προκαλέσουμε στον σκύλο την περιέργεια να πάει να τον γνωρίσει. Όταν ο σκύλος τον πλησιάσει για να τον μυρίσει, εκείνος τον επιβραβεύει.

3) Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να συνδέσουμε αυτό που φοβάται με κάτι θετικό.

4) Εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να κοιτάει εμάς με μια εντολή, ώστε να αδιαφορεί για αυτό που του προκαλεί φόβοκαι να εστιάζει σε εμάς. Εάν έχουμε τραβήξει την προσοχή του, μπορούμε πιο εύκολα και αποτελεσματικά να δουλέψουμε μαζί του.

5) Ελέγχουμε τη δική μας ενέργεια, ώστε να μην μεταδίδουμε τον δικό μας φόβο στον σκύλο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρεπει να γνωρίζουμε είναι ότι όσο δύσκολες κι αν είναι και όσο χρονοβόρα κι αν είναι η επίλυσή τους, οι φοβίες είναι περιπτώσεις που επιλύονται και αξίζει να βοηθήσουμε τον σκύλο μας να τις ξεπεράσει.


Ρενάτα Γρυπάρη – Εκπαιδεύτρια σκύλων ([email protected])




*Επικοινωνήστε με το NoozPets στο email: [email protected]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις