Θέλετε υγιή προστάτη; Κάντε συχνότερα (-)!

Θέλετε υγιή προστάτη; Κάντε συχνότερα (-)!
Μειωμένος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι άνδρες για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη όταν εκσπερματίζουν συχνά, όπως καταδεικνύει μια επικαιροποιημένη ανασκόπηση μελέτης σε σχεδόν 32.000 άνδρες.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης εξέτασαν στοιχεία 31.925 ανδρών, μέσης ηλικίας 59 ετών κατά την έναρξη της μελέτης, το  1992, οι οποίοι ήταν κατά πλειοψηφία παντρεμένοι. Είχαν υποβληθεί δε σε 5 τεστ PSA, κατά μέσο όρο, μέχρι το 2008.

Οι ερευνητές αρχικά συγκέντρωσαν στοιχεία για τη μέση μηνιαία συχνότητα εκσπερμάτισης μέσω ενός ερωτηματολογίου, στο οποίο οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις … “επιδόσεις” τους  κατά τη διάρκεια τριών περιόδων: στην ηλικία των 20 έως 29 ετών, στην ηλικία των 40 έως 49 ετών και κατά το προηγούμενο έτος (1991). Στις ηλικίες από 40 έως 49 οι περισσότεροι άνδρες (38,0%) ανέφεραν 8 έως 12 εκσπερματώσεις το μήνα, ενώ μόνο το 8,8% ανέφερε τουλάχιστον 21 εκσπερματώσεις μηνιαίως.

Στην περίοδο των 18 ετών της παρακολούθησης των συμμετεχόντων στη μελέτη, μέχρι δηλαδή το 2010, 3.839 άνδρες ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη, εκ των οποίων οι 384 έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματά τους, ανακάλυψαν ότι ο σχετικός κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη ήταν περίπου 20% χαμηλότερος στους άνδρες που εκσπερμάτιζαν  τουλάχιστον 21 φορές το μήνα σε σχέση με τους άνδρες που περιορίζονταν σε 4 έως 7 φορές στο ίδιο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι οι άνδρες που ανέφεραν 0 – 3 εκσπερματίσεις το μήνα ήταν πάρα πολύ λίγοι, κι έτσι οι άνδρες με 4-7 χρησίμευσαν ως ομάδα αναφοράς.

Όπως δήλωσε η Jennifer Rider, ScD, MPH, επιδημιολόγος του καρκίνου στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και επικεφαλής της μελέτης -η οποία δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του European Urology και είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του περσινού συνεδρίου της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας (AUA) προκαλώντας πάταγο-  αυτή η μεγάλη προοπτική μελέτη παρέχει τις ισχυρότερες αποδείξεις μέχρι σήμερα για τον ευεργετικό ρόλο της εκσπερμάτισης στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Ευεργετική ήταν επίσης η επίδραση των συχνών εκσπερματίσεων και στους άνδρες στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 49 ετών που δήλωσαν 8-12 εκσπερματίσεις κατά μέσο όρο το μήνα, καθώς αποδείχθηκε ότι αντιμετώπισαν μειωμένο κίνδυνο κατά 10%, αλλά και  στους άνδρες που ανέφεραν 13 έως 20 εκσπερματώσεις μεταξύ 40 και 49 ετών καθώς μείωσαν έτσι τον κίνδυνο κατά 20%.

Η Dr. Rider σημείωσε όμως ότι δεν πρέπει οι άνδρες να επικεντρώνονται στους ακριβείς αριθμούς εκσπερμάτωσης, αλλά στη σχέση δόσης-απόκρισης. Συνοψίζοντας ανέφερε ότι “η ασφαλής (-)ουαλική δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι καλή για την υγεία του προστάτη”.

Κι αυτό επειδή το προφίλ των ανδρών με την υψηλότερη συχνότητα εκσπερματίσεων (τουλάχιστον 21) κίνησε το ενδιαφέρον των ερευνητών. Όπως διαπίστωσαν είχαν ανθυγιεινές συνήθειες και απρόσεκτη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, είχαν μολυνθεί περισσότερο από (-)ουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (γονόρροια και σύφιλη), κάπνιζαν ή ήταν πρώην καπνιστές, λάμβαναν περισσότερες θερμίδες μέσω της διατροφής τους, και κατανάλωναν αλκοόλ. Επίσης δεν ήταν τόσο τακτικοί με τις εξετάσεις PSA. Όπως σημείωσαν, η μείωση του κινδύνου που παρατηρήθηκε στη συγκεκριμένη ομάδα “μπορεί να οφειλόταν σε πρόωρο θάνατο από άλλες αιτίες”, καθώς ο τρόπος ζωής τους ήταν επικίνδυνος για εμφάνιση νοσημάτων που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία.

Παρόλα αυτά οι ερευνητές διαπίστωσαν, μετά από περαιτέρω μελέτη, ότι η παρατηρημένη μείωση του κινδύνου “φαινομενικά δεν μπορεί να εξηγηθεί” από οποιοδήποτε πρόωρο θάνατο από άλλες αιτίες.

Σημειωτέον ότι οι άνδρες που ανέφεραν τουλάχιστον 21 εκσπερματώσεις μηνιαίως στις ηλικίες 40-49 είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πάρει διαζύγιο συγκριτικά με τους άνδρες που δήλωσαν λιγότερες εκσπερματώσεις (11,8% έναντι 4% – 7%).

Η μελέτη αυτή δεν ήταν η πρώτη που εντόπισε τη σχέση μεταξύ συχνότητας εκσπερμάτισης και κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Την ύπαρξη και άλλων μελετών για το ίδιο θέμα σημείωσε και η ίδια η ερευνητική ομάδα, η οποία όμως ισχυρίστηκε ότι η δική της πλεονεκτεί σε τρία σημεία: είναι προοπτική, συμπεριέλαβε μεγαλύτερο αριθμό ανδρών συγκριτικά με παλαιότερες και έχει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την εκσπερμάτωση, καθώς οι ερευνητές  ζήτησαν ξεκάθαρες απαντήσεις για εκσπερματώσεις από (-)ουαλική επαφή, αυνανισμό, και ονειρώξεις.

Παρά την αρτιότητα της μελέτης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχει συσχετισμός αλλά όχι και την αιτιώδη συνάφεια. Για το θέμα η  Dr. Rider παρέπεμψε στην πιθανότητα ο προστάτης να συσσωρεύει καρκινογόνες εκκρίσεις που μπορεί να οδηγούν σε καρκίνο του προστάτη.

Περαιτέρω έρευνες είναι απαραίτητες για την ανακάλυψη των πιθανών προστατευτικών μηχανισμών. Ανεξάρτητα όμως απ’ αυτές οι άνδρες πρέπει να έχουν στο νου τους ότι η εκσπερμάτιση δεν προκαλεί μόνο ευχάριστη, αλλά έχει και θετικές επιδράσεις στην υγεία του προστάτη.

Πηγή: iatrikanea