*Της Ρενάτας Γρυπάρη, εκπαιδεύτρια σκύλων

Η 4η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στα ζώα, σε αυτά τα πλάσματα, που ζουν και αναπνέουν δίπλα μας αθόρυβα και ζητούν σιωπηλά να ικανοποιήσουμε ένα και μόνο αίτημά τους: να σεβόμαστε τις ανάγκες τους και το δικαίωμά τους στην ευζωία.

Η σημερινή ημέρα όμως είναι μια ημέρα προβληματισμού για εμάς, για τη δική μας ανευθυνότητα να τους προσφέρουμε αυτό που τα ζώα πραγματικά δικαιούνται.

Και σε αυτό το σημείο, υπεισέρχεται η ηθική υποχρέωση του ανθρώπου απέναντι στα ζώα.

Δυστυχώς, ούτε το σχολείο ούτε η οικογένεια μαθαίνει σε ένα παιδί ότι η μεταχείριση των ζώων είναι ένα καθαρά ηθικό ζήτημα, που δεν έχει σχέση με το αν κάποιος είναι φιλόζωος ή όχι.

Με λίγα λόγια είναι «ηθικά αυτονόητο» το γεγονός ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των ζώων, ανεξάρτητα με την φιλοζωική μας ευαισθησία.

Είναι δηλαδή ηθική μας υποχρέωση να φροντίζουμε για τα ζώα.

Τα ζώα έχουν δικαίωμα στην ευζωία και τη δίκαιη μεταχείριση και είναι δική μας ηθική υποχρέωση να υπερασπίσουμε αυτό το δικαίωμα.

Η εικόνα των άρρωστων αδέσποτων στους δρόμους, που πεθαίνουν δίπλα μας αβοήθητα σαν να είναι παντελώς αόρατα, δεν είναι παρά η τραγική επιβεβαίωση της δικής μας ανευθυνότητας, ως μεμονωμένοι άνθρωποι αλλά και ως σύγχρονη κοινωνία.

Να τί σημαίνει για μένα η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων…


Ρενάτα Γρυπάρη – Εκπαιδεύτρια σκύλων ([email protected])

Σκύλος για Σπίτι


*Επικοινωνήστε με το NoozPets στο email: [email protected]


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις