Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι το αποτέλεσμα της εναπόθεσης κρυστάλλων ασβεστίου εντός του τένοντα του υπερακανθίου ή και του υπακανθίου μυός στον ώμο.
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αποτελεί μια συχνή πάθηση των ώμων που παρουσιάζει έξαρση αυτή την περίοδο.Δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένο τι ακριβώς πυροδοτεί την έναρξη της ασβεστοποίησης, εκτιμάται ωστόσο ότι στην κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσουν επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί ή εκφύλιση του τενοντίου πετάλου. Η απόθεση αλάτων ασβεστίου δεν οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες. Η επώδυνη αυτή κατάσταση όμως είναι πιο συχνή σε ασθενείς που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ή έχουν θυρεοειδοπάθεια. 
Η διάγνωση γίνεται κλινικά και επιβεβαιώνεται με ακτινολογικό έλεγχο, ενώ σημαντικές πληροφορίες προσφέρουν τόσο το υπερηχογράφημα (US), όσο και η μαγνητική τομογραφία (MRI).
Στην ασβεστοποιό τενοντίτιδα επιδεινώνεται η φλεγμονή και υπάρχει οξύς πόνος ειδικά κατά την κίνηση του χεριού αλλά και κατά την ανάπαυση σε πιο προχωρημένα στάδια.
Η κρίση αυτή συνήθως διαρκεί μερικές μέρες και συχνά υποχωρεί με συντηρητική αγωγή. Μερικές φορές όμως, μπορεί να μεταπέσει σε χρονιότητα, με διάχυτο πόνο που περιορίζει τις κινήσεις, ή μπορεί να παρουσιάσει μια πορεία με εξάρσεις και υφέσεις. Ο ασθενήςς παραπονιέται συχνά για έντονο νυκτερινό άλγος.
Σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία η αρθροσκοπική αντιμετώπιση, με αφαίρεση των ασβεστώσεων και – αν είναι απαραίτητο – συρραφή φθαρμένων τενόντων (μυοτενόντιο πέταλο). Μετεγχειρητικά, ακολουθείται ένα γρήγορο πρόγραμμα αποθεραπείας, εκτός από τις περιπτώσεις που απαιτήθηκε συρραφή του μυοτενόντιου πετάλου οπότε και δίδεται στον ασθενή ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεταπείας.
Αντιμετώπιση
Σε πρώτη φάση συστήνεται ανάπαυση και φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσικοθεραπεία. Σε περιπτώσεις που ο ασθενής παρουσιάζει έντονη συμπτωματολογία, ο ορθοπαιδικός θα προτείνει ενδοαρθρική έγχυση κορτιζόνης. Πρόκειται για μια εύκολη πράξη που πραγματοποιείται στο ιατρείο, μπορεί να επαναληφθεί ακόμα μια έως δυο φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας και συνήθως ο ασθενής ανακουφίζεται σημαντικά.
Αν αυτό αποτύχει, γίνεται χειρουργική αφαίρεση του ασβεστίου που έχει αποτεθεί μέσα στον τένοντα.
Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά, καθώς έτσι υπάρχει η δυνατότητα να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να αφαιρεθεί με ακρίβεια όσο το δυνατό περισσότερο από το ασβέστιο με τη μικρότερη δυνατή βλάβη στον ίδιο τον τένοντα, ο οποίος ακολούθως αποκαθίσταται με συρραφή του.
Η αρθροσκοπική αφαίρεση του ασβεστίου σε περιπτώσεις ασβεστοποιού τενοντίτιδας είναι επέμβαση ελάχιστης παρεμβατικότητας, με χαμηλή νοσηρότητα, ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας και επιτρέπει την αυθημερόν έξοδο του ασθενούς από την κλινική, ενώ έχει συνήθως ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση.
Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλόπουλος, MD, MSci, PhD, FEBOT
Επικ. Καθηγητής  Ορθοπαιδικής, Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος
Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τηλ. 210 6124007

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις