Με τρεις τρόπους, δηλαδή με γυαλιά, φακούς επαφής και με επέμβαση μπορεί να διορθωθεί η να θεραπευτεί στην τρίτη περίπτωση η μυωπία που διακρίνεται σε απλή και παθολογική
Η απλή μυωπία εμφανίζεται από την παιδική ηλικία, ανάμεσα συνήθως στα 5 έως 12 χρόνια και είναι είτε κληρονομική είτε οφείλεται σε εσφαλμένο τρόπο θέασης (ανάγνωση με κακό φωτισμό, από πολύ κοντά κτλ). 
Η παθολογική μυωπία εμφανίζεται στην εφηβεία και επιδεινώνεται με το πέρασμα των χρόνων.
Η φυσιολογική πορεία του φωτός περνά από τον κερατοειδή και το φακό του ματιού και στη συνέχεια εστιάζει σε κάποιο σημείο μπροστά από τον αμφιβληστροειδή.  
Η εγχείρηση ακτίνων LASER, PRK προβλέπεται για όσους έχουν ήπια ή μέτρια μυωπία και LASIK για όσους έχουν μεγάλη μυωπία. Η επιλογή της χειρουργικής τεχνικής εξαρτάται από την ανατομία του κάθε ασθενούς, από την ηλικία του, τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. 
Η διαθλαστική χειρουργική δηλαδή με διάφορες μεθόδους αλλάζει την καμπυλότητα της επιφάνειας του ματιού ή τις οπτικές ιδιότητες του φακού του ματιού και βελτιώνει την όραση. 
ΔΕΝ αλλάζει την ανατομία του ματιού, ΔΕΝ αλλάζει την ποιότητα του βυθού του.
Αναλυτικά:

PRK (Photorefractive keratectomy): Η διαδικασία είναι πολύ απλή και γρήγορη. Αφού γίνει η απομάκρυνση του επιθηλίου, η δέσμη LASER διαμορφώνει την επιφάνεια του κερατοειδούς ώστε τα αντικείμενα να εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή. Στη συνέχεια τοποθετείται ένας φακός επαφής μέχρι την επούλωση του επιθηλίου. 
Η επούλωση διαρκεί από τρεις έως πέντε ημέρες. 
Η PRK είναι ασφαλής αλλά δεν έχει την ταχεία αποτελεσματικότητα της μεθόδου LASIK. Στο TransPRK γίνεται επιμελής προετοιμασία του κερατοειδούς, αφαιρώντας την υγρασία από την επιφάνεια του. Εφαρμόζεται το laser πάνω στο επιθήλιο για την αφαίρεσή του, και πάνω στον κερατοειδή. 
Τοποθετείται μαλακός φακός επαφής που λειτουργεί ως θεραπευτικό κάλυμμα.
LASIK (Laser in situ keratosmileusis): Η εφαρμογή της ακτινοβολίας LASER γίνεται κατά παλμούς , κατά ώσεις. 
Σε κάθε ώση αφαιρείται λιγότερο από 1 μ (μικρό του χιλιοστού) τεμάχιο ιστού με τελικό αποτέλεσμα την αναδιαμόρφωση του κερατοειδούς χωρίς να προκαλείται ουλή ή θόλωση του κερατοειδούς, είναι δηλαδή μέθοδος φωτοαφαίρεσεως. Ανασηκώνεται ένα μικρό τμήμα του κερατοειδούς (flap) μισχωτό πέταλο με τη βοήθεια ενός μηχανικού μικροκερατόμου ή με LASER μικροκερατόμου (femtosecond laser) Z-LASIK ή non touch laser.
Η δέσμη λέιζερ αναδιαμορφώνει , σμιλεύει το στρώμα του κερατοειδούς, και κατόπιν, το flap-ο κρημνός επανατοποθετείται και συγκρατείται στην αρχική του θέση χωρίς ράμματα. 
Το excimer laser σμιλεύει την πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού (την πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδούς) χρησιμοποιώντας οπτική ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος (193mm). 
Το Excimer Laser επιδρά σε βάθος ιστού που αντιστοιχεί στο 2-12% του πάχους του κερατοειδούς που είναι αντίστοιχα το 5% του συνολικού πάχους του οφθαλμού!! 
Δεν επηρεάζεται η ανθεκτικότητα του βολβού καθώς το laser δεν επιδρά σε παρακείμενο ιστό! Επομένως η όλη επέμβαση γίνεται εξολοκλήρου με τη βοήθεια δύο διαφορετικών laser με υψηλή πιστότητα και αξιοπιστία. 
Η επέμβαση είναι ολιγόλεπτη και για τα δύο μάτια και δεν χρειάζεται παρά μόνο τοπική αναισθησία με σταγόνες. Δεν χρειάζεται κλείσιμο των ματιών και τα αποτελέσματα είναι άμεσα. 
Η όραση μπορεί να είναι ελαφρώς θολή τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση αλλά ο ασθενής είναι ικανός να κινείται στο χώρο ελεύθερος πόνου – με πιθανή μικρή ενόχληση, όπως το αίσθημα ξένου σώματος. 
Ο χρόνος πλήρους αποκατάστασης ποικίλλει ανάλογα της ιδιοσυγκρασίας του ατόμου. Πρέπει να υπολογίζει σε 2-5 ημέρες για σταδιακή επιστροφή στην εργασία του.
EPILASIK: Αυτή είναι η πιο πρόσφατη μέθοδος και μια πιο προχωρημένη παραλλαγή της PRK. Εδώ η φωτοαφαίρεση εφαρμόζεται κάτω από το επιθήλιο και άρα η ανώτερη στοιβάδα του κερατοειδούς παραμένει άθικτη. 
Έτσι εξασφαλίζεται η ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης και η ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων (φωτοφοβία, καύσος) του ασθενούς τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες.
Υποψήφιοι για διαθλαστική επέμβαση
Ο/Η υποψήφιος πρέπει να έχει κλείσει τα 20 έτη.
Να έχει πάνω από ένα βαθμό μυωπίας/υπερμετρωπίας/αστιγματισμού.
Η διαθλαστική αυτή ανωμαλία να έχει παραμείνει σταθερή για περισσότερο από ένα έτος.
Να μην πάσχει από χρόνιες παθήσεις του οφθαλμού. Ενδείκνυται η αποχή από τους φακούς επαφής το λιγότερο 15 ημέρες πριν από την εγχείρηση.
Να μην έχει ορισμένες γενικές παθολογικές καταστάσεις όπως νοσήματα κολλαγόνου, αυτοάνοσα νοσήματα και μη αντιρροπούμενο διαβήτη.
Να μην είναι σε περίοδο εγκυμοσύνης αλλά και θηλασμού.
Άννα Δ. Περράκη, Χειρούργος Οφθαλμίατρος
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις