Ενημέρωση σε άτομα που φροντίζουν ανοϊκούς ασθενείς θα προσφέρει στις 16 Μαρτίου, με αφορμή την Ημέρα του Φροντιστή ατόμων με άνοια ή Alzheimer, το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης (8.00π.μ. – 2.30μ.μ. Καρ. Δημητρίου 1 Θεσσαλονίκη).

"Οι φροντιστές, αναλαμβάνουν ένα φορτίο που περιλαμβάνει εκτός από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ασθενή, την κάλυψη μιας σειράς αναγκών, την ανταπόκριση σε απαιτήσεις οικονομικές και τη διαχείριση μιας καθημερινότητας που χρειάζεται ιδιαίτερη ψυχολογική στήριξη. Φροντίζοντας τον ασθενή γίνονται και οι ίδιοι πάσχοντες από κατάθλιψη και παρουσιάζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα αγχώδους βάσης.

Επιδιώκοντας στην αποφόρτιση και τη στήριξη των φροντιστών πραγματοποιούνται κατά διαστήματα στο Κέντρο ομαδικές συναντήσεις όπου οι ίδιοι οι φροντιστές ανταλλάσσουν απόψεις για το πως διαχειρίζονται τους ανοϊκούς ασθενείς, ενώ έχουν συμβουλευτική υποστήριξη από ψυχολόγο, νοσηλευτή ή κάποιον ειδικό", επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η κλινική ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης, Αρετή Αγγέλου.

Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης

Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης λειτουργεί από το 2002 παρέχοντας υπηρεσίες σε ανθρώπους που βρίσκονται στα πρώτα στάδια, ή σε ενδιάμεσο στάδιο της νόσου Alzheimer και υποστήριξη στα κοντινά τους πρόσωπα (συγγενείς και φροντιστές).

Σχεδιάστηκε ειδικά γι΄αυτό το σκοπό από άποψη λειτουργικότητας και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτουργεί στο πλαίσιο δημόσιου νοσοκομείου (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης). Απευθύνεται στα άτομα με ήπιες γνωστικές διαταραχές και έρχεται να συμπληρώσει τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Ιατρείο Μνήμης, που λειτουργεί στα Εξωτερικά Ιατρεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από το 1996 (διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση).

Υποδέχεται τους ασθενείς που βρίσκονται στο ήπιο και μέσο στάδιο βαρύτητας της νόσου Alzheimer και άλλων συναφών διαταραχών. Κύρια επιδίωξη του Κέντρου Ημερήσιας Απασχόλησης είναι να εξασφαλιστεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς που φιλοξενεί. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες και παρεμβάσεις στοχεύουν στην κινητοποίηση των ασθενών, την αξιοποίηση των υπαρχόντων ικανοτήτων και της λειτουργικότητας τους, η καλλιέργεια και η ενίσχυση των νοητικών τους λειτουργιών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις