Το 1972, για πρώτη φορά εισήχθη ο όρος «Σύνδρομο προστριβής» στη βιβλιογραφία, περιγράφοντας το μηχανικό αποτέλεσμα τριβής των τενόντων του ώμου, (γνωστοί στο σύνολό τους ως μυοτενόντιο πέταλο ή στροφικό πέταλο), κάτω από το ακρώμιο (τη «βάτα» μας), ιδιαίτερα όταν το χέρι ανυψώνεται εμπρός, ψηλά και σε εσωτερική στροφή.

Εικόνα 1. Η πρόσθια ανύψωση του χεριού σε συνδυασμό με έσω στροφή προκαλεί πρόσκρουση της βραχιονίου κεφαλής στο ακρώμιο και επομένως σύνθλιψη του παρεμβαλλόμενου μυοτενόντιου πετάλου.

Περιγράφονται 3 κλινικές παρουσίες του συνδρόμου υπακρωμιακής προστριβής:

1η μορφή: αφορά νέους, έως 25 ετών, με εικόνα οξείας φλεγμονής, οίδημα ή αιμάτωμα των τενόντων, που θεραπεύεται συνήθως με αντιφλεγμονώδη αγωγή και ανάπαυση.

2η μορφή: συνήθως προσβάλλει άτομα 25 – 40 ετών, όπου στα παραπάνω προστίθεται εικόνα τενοντίτιδας ή και εκφύλισης των ιστών (κυρίως πάχυνση). Στις περιπτώσεις αυτές η συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί να μην είναι αποτελεσματική και να χρειαστεί αρθροσκοπική επέμβαση.

3η μορφή: αφορά ασθενείς άνω των 40 ετών, και αφορά εξέλιξη της φάσης 2, με μηχανική διαταραχή των τενόντων ακόμα και μερική ρήξη αυτών, αλλαγές στον υπακρωμιακό χώρο με ανάπτυξη οστεοφύτων (άλατα). Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται αρθροσκοπική επέμβαση.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΙΚ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

www.sportsorthopaedics.gr

Email: [email protected]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις