Περίπου 14.500 σκευάσματα προς Ε.Ε. και τρίτες χώρες διακινήθηκαν από την Ελλάδα από το 2013 έως και την ημέρα αποκάλυψης του σκανδάλου και της σύλληψης βασικών μελών του κυκλώματος.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το αντικαρκινικό φάρμακο Opdivo που αφορά στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος, δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα στην Ελλάδα, διότι στερείτο σχετικής άδειας, όταν ο ΙΦΕΤ, κρατικός φορέας που εισάγει σπάνια φάρμακα, εισήγαγε περίπου 90 συσκευασίες στη χώρα.

Οι φαρμακαποθηκάριοι σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα εξεπλάγησαν διότι στις αρχές του χρόνου, βουλγαρική φαρμακαποθήκη με έδρα μια κωμόπολη 7 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα πρότεινε «παρτίδα» 18 Opdivo με συσκευασία GR για την ελεύθερη ελληνική αγορά στην οποία το φάρμακο δεν κυκλοφορεί.

Κακώς εξεπλάγησαν αναλογιστεί κάποιος ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα παίζει κεντρικό ρόλο στις συνομιλίες του κυκλώματος κλοπής φαρμάκων από κρατικά φαρμακεία.

Σε συνομιλία συνταξιούχου υπαλλήλου του Λαϊκού Νοσοκομείου με «ενδιάμεση» (Πολωνή υπήκοο), που καταγράφηκε από τις αρχές, ο πρώτος υπόσχεται να φέρει δύο Opdivo.

Μάλιστα, η κόρη Αιγύπτιου κατηγορουμένου, που δεν γνώριζε τις λειτουργίες κινητού τηλεφώνου νέας γενιάς, φέρεται να φωτογραφίζει τις συσκευασίες που αναζητούσε το κύκλωμα κλοπής φαρμάκων.

«Θα βγάλουμε πολλά λεφτά από τα νοσοκομεία», φέρεται να λέει ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος Χουσεΐν Ντεγιάμπ, ο οποίος φρόντιζε να κερδίζουν όλοι όσοι συμμετείχαν στην απάτη.

Από τον ίδιο μέχρι τους κούριερ που έστελναν τα φάρμακα αεροπορικώς στην Ευρώπη, τους φαρμακοποιούς, γιατρούς αλλά και εκείνοι που έδιναν τα βιβλιάριά τους.

Στις απολογίες τους οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αυτά που έκαναν δεν έβλαψαν κανέναν…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις