Η Novartis ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) ενέκρινε το Dabrafenib σε συνδυασμό με το Trametinib για την επικουρική θεραπεία ασθενών με μελάνωμα θετικό για τη μετάλλαξη BRAF V600E ή V600K, όπως αυτές ανιχνεύονται με τη βοήθεια εγκεκριμένης από τον FDA εξέτασης, και με διήθηση λεμφαδένα (λεμφαδένων), έπειτα από πλήρη χειρουργική εξαίρεση.

Ο FDA απέδωσε στον συνδυασμό τον χαρακτηρισμό της Πρωτοποριακής Θεραπείας για τη συγκεκριμένη ένδειξη τον Οκτώβριο 2017 και τον έθεσε σε Αξιολόγηση κατά Προτεραιότητα τον Δεκέμβριο 2017.

«Μετά την αρχική έγκριση των Dabrafenib και Trametinib για το μεταστατικό μελάνωμα το 2013, ο συνδυασμός έχει καταστεί σημαντική θεραπεία για πολλούς ασθενείς που φέρουν μετάλλαξη BRAF, τόσο στην περίπτωση του μελανώματος όσο και στην περίπτωση καρκίνου του πνεύμονα», ανέφερε η Liz Barrett, CEO, Novartis Oncology.

«Η σημερινή έγκριση από τον FDA είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τους ασθενείς οι οποίοι στο παρελθόν είχαν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές στο πλαίσιο της επικουρικής θεραπείας και αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για τη συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη αυτής της πρωτοποριακής θεραπείας».

Η έγκριση για το μελάνωμα βασίζεται στα αποτελέσματα της COMBI-AD, μιας μελέτης Φάσης III με 870 ασθενείς με μελάνωμα θετικό στις μεταλλάξεις BRAF V600E/K σταδίου ΙΙΙ που αντιμετωπίσθηκαν με συνδυασμό Dabrafenib + Trametinib έπειτα από πλήρη χειρουργική εξαίρεση [1].

Στους ασθενείς χορηγήθηκε συνδυασμός Dabrafenib (150 mg BID) + Trametinib (2 mg QD) (n = 438) ή αντίστοιχα εικονικά φάρμακα (n = 432)[1]. Έπειτα από διάμεση περίοδο παρακολούθησης 2,8 ετών, επετεύχθη το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της ελεύθερης υποτροπής επιβίωσης (relapse-free survival, RFS).

Η θεραπεία με τη συνδυαστική αγωγή μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου ή θανάτου κατά ποσοστό 53% σε σύγκριση με τα εικονικά φάρμακα (HR: 0,47 [95% CI: 0,39-0,58]· p<0,0001· το διάμεσο διάστημα επιβίωσης ελεύθερης υποτροπής δεν επετεύχθη με τη συνδυαστική θεραπεία έναντι 16,6 μηνών με τα εικονικά φάρμακα) [1].

Το όφελος σχετικά με την ελεύθερη υποτροπής επιβίωση (RFS) στο σκέλος της συνδυαστικής θεραπείας, παρατηρήθηκε σε όλες τις υπο-ομάδες ασθενών, συμπεριλαμβανομένου και του υπο-σταδίου της νόσου [1]. Βελτιώσεις επίσης παρατηρήθηκαν σε ουσιαστικά δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία που περιλάμβαναν την συνολική επιβίωση (OS), την ελεύθερη απομακρυσμένων μεταστάσεων επιβίωση (DMFS) και την απουσία υποτροπής (FFR)[1].

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό New England Journal of Medicine, Οκτώβριος 2017 [1].

«Ο σκοπός της επικουρικής θεραπείας είναι να βελτιώσει την ελεύθερη υποτροπής επιβίωση και τη συνολική επιβίωση των ασθενών μας με μελάνωμα. Οι επιλογές επικουρικής θεραπείας είναι κρίσιμης σημασίας σήμερα, επειδή περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς μας έχουν επανεμφάνιση της νόσου έπειτα από χειρουργική επέμβαση», ανέφερε ο John M. Kirkwood, M.D., Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής, Διευθυντής του Τμήματος Μελανώματος και Καρκίνων του Δέρματος στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

«Αναπτύξαμε την πρώτη επικουρική θεραπεία που εγκρίθηκε από τον FDA πριν από 22 χρόνια και τώρα έχουμε την πρώτη αποτελεσματική, από του στόματος, στοχευμένη συνδυαστική θεραπεία που αποτρέπει την υποτροπή σε ασθενείς με μελάνωμα και μετάλλαξη BRAF το οποίο έχει διασπαρεί στους λεμφαδένες».

«Η πρόληψη και η έγκαιρη ανίχνευση είναι σημαντικά μέτρα προστασίας για το μελάνωμα, αλλά αποτελούν μόνον το ήμισυ της εικόνας. Το μελάνωμα είναι ένας επιθετικός καρκίνος του δέρματος που μπορεί να επανεμφανίζεται, ιδίως όταν παρουσιάζει κάποιες προειδοποιητικές ενδείξεις, όπως αυξημένο βάθος, εξέλκωση ή διασπορά στους λεμφαδένες», δήλωσε η Sancy Leachman, M.D., Ph.D., Πρόεδρος του Τμήματος Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον (OHSU).

«Με αποδεδειγμένα αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για αυτούς τους ασθενείς, είναι σημαντικό οι δερματολόγοι να φροντίζουν ώστε οι επιλογές της επικουρικής θεραπείας να προσφέρονται στους κατάλληλους ασθενείς – η προσέγγιση «παρακολούθησης και αναμονής» («watch and wait») δεν αποτελεί πλέον το πρότυπο της μέριμνας. Η συνεργασία μιας πολυεπιστημονικής ομάδας χειρουργών, παθολογοανατόμων και ογκολόγων και ο καθορισμός της κατάλληλης θεραπείας με βάση τις εξατομικευμένες συνθήκες και τις μεταλλάξεις του ασθενούς είναι καθοριστικής σημασίας για την περίθαλψη και αντιμετώπιση των ασθενών μας».

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες (ΑΕ) συνάδουν με άλλες μελέτες του συνδυασμού Dabrafenib + Trametinib και δεν έχουν αναφερθεί νέες [1]. Από τους ασθενείς που έλαβαν τον συνδυασμό, ποσοστό 97% παρουσίασε μια AE, ποσοστό 41% είχαν ΑΕ βαθμού 3/4 και ποσοστό 26% είχε ΑΕ που οδήγησαν σε διακοπή της αγωγής (έναντι ποσοστών 88%, 14% και 3%, αντίστοιχα, με τα εικονικά φάρμακα) [1].

Σχετικά με την COMBI-AD

Η μελέτη COMBI-AD είναι μια τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, μελέτη Φάσης III και περιλάμβανε συνολικά 870 ασθενείς με μελάνωμα με μεταλλάξεις BRAF V600E/K σταδίου ΙΙI, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν υποβληθεί σε πλήρη χειρουργική εξαίρεση, χωρίς προηγούμενη αντικαρκινική θεραπεία.

Οι ασθενείς έλαβαν αγωγή για διάστημα 12 μηνών και κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τη μετάλλαξη BRAF (V600E έναντι V600K) και το στάδιο (IIIA έναντι IIIB έναντι IIIC, με βάση τη σταδιοποίηση της American Joint Committee on Cancer Melanoma of the Skin staging, 7η έκδοση).

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν η Ελεύθερη Υποτροπής Επιβίωση (RFS). Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιλάμβαναν την Συνολική Επιβίωση (OS), την Ελεύθερη Απομακρυσμένων Μεταστάσεων Επιβίωση (DMFS), την Απουσία Υποτροπής (FFR) και την ασφάλεια.

Οι ΑΕ ήταν σύμφωνες με άλλες μελέτες συνδυασμού Dabrafenib + Trametinib και δεν αναφέρθηκαν νέες [1].

Σχετικά με το Μελάνωμα

Κάθε χρόνο γίνονται περίπου 200.000 νέες διαγνώσεις μελανώματος (Στάδια 0-IV) παγκοσμίως, ενώ περίπου οι μισές αφορούν σε μεταλλάξεις BRAF. Εξέταση βιοδεικτών μπορεί να καθορίσει αν ένας όγκος παρουσιάζει μετάλλαξη BRAF [2], [3].

Ορισμένοι ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για το μελάνωμα ενδέχεται να έχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής επειδή τα κύτταρα του μελανώματος μπορούν να παραμένουν στο σώμα έπειτα από την επέμβαση. Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς (44%) που λάμβαναν εικονικό φάρμακο σύμφωνα με τη μελέτη COMBI-AD είχαν υποτροπή της νόσου εντός του πρώτου έτους [1], [4].

Η επικουρική θεραπεία είναι πρόσθετη θεραπεία που χορηγείται έπειτα από χειρουργική εξαίρεση και μπορεί να συνιστάται για ασθενείς με μελάνωμα υψηλού κινδύνου ώστε να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης του μελανώματος [4].

Σχετικά με το Dabrafenib και το Trametinib

Στην ΕΕ, το Dabrafenib σε συνδυασμό με το Trametinib είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία ασθενών με μετάλλαξη BRAF V600 στο μεταστατικό μελάνωμα και στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Dabrafenib σε συνδυασμό με το Trametinib είναι εγκεκριμένο για τη θεραπεία ασθενών με μη εγχειρήσιμο ή μεταστατικό μελάνωμα με μεταλλάξεις BRAF V600E ή K, όπως αυτό ανιχνεύεται με τη βοήθεια εγκεκριμένης από τον FDA εξέτασης, και για την επικουρική θεραπεία του μελανώματος με μεταλλάξεις BRAF V600E ή V600K και διασπορά στους λεμφαδένες, έπειτα από πλήρη εξαίρεση.

Ο συνδυασμός Dabrafenib + Trametinib είναι επίσης εγκεκριμένος για ΜΜΚΠ θετικό στη μετάλλαξη BRAF V600E.

Τα Dabrafenib και Trametinib ενδείκνυνται επίσης σε περισσότερες από 60 χώρες στον κόσμο, περιλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ, ως μεμονωμένοι παράγοντες για τη θεραπεία ασθενών με μη εξαιρέσιμο ή μεταστατικό μελάνωμα με μετάλλαξη BRAF V600.

Οι ενδείξεις ποικίλλουν από χώρα σε χώρα και δεν είναι όλες διαθέσιμες σε κάθε χώρα. Το προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των Dabrafenib και Trametinib δεν έχει ακόμη οριστεί εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεών τους. Λόγω της αβεβαιότητας των κλινικών δοκιμών, δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα Dabrafenib και Trametinib θα διατίθενται στο εμπόριο για πρόσθετες ενδείξεις οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης

Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου περιέχει «δηλώσεις πρόβλεψης» (forward-looking statements), όπως ο όρος αυτός ορίζεται από την Πράξη Αναθεώρησης σχετικά με Προσφυγή στο Δικαστήριο για Ιδιωτικούς Τίτλους (Private Securities Litigation Reform Act) του 1995 των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι δηλώσεις πρόβλεψης σε γενικές γραμμές μπορούν να αναγνωρίζονται από τη χρήση λέξεων όπως «δυνάμει», «μπορεί», «θα», «σχεδιάζει», «αναμένει», «προβλέπει», «προσβλέπει», «πιστεύει», «δεσμεύεται», «ερευνητικό», «στο πρόγραμμα», «έναρξη» ή παρόμοιους όρους ή από ρητές ή υπονοούμενες συζητήσεις που αφορούν στις πιθανές εγκρίσεις διάθεσης, στις νέες ενδείξεις ή στη νέα σήμανση για τα ερευνητικά ή εγκεκριμένα προϊόντα που περιγράφονται στο παρόν δελτίο τύπου, ή που αφορούν σε ενδεχόμενα μελλοντικά έσοδα από τα εν λόγω προϊόντα.

Δεν θα πρέπει να εμπιστεύεστε άκριτα αυτές τις δηλώσεις. Οι κατά τα ως άνω δηλώσεις πρόβλεψης βασίζονται στις τρέχουσες πεποιθήσεις και προσδοκίες μας που αφορούν σε μελλοντικές εξελίξεις και υπόκεινται σε σημαντικούς γνωστούς και άγνωστους κινδύνους και αβεβαιότητες.

Σε περίπτωση που ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους κινδύνους ή αυτές τις αβεβαιότητες πραγματοποιηθούν, ή σε περίπτωση που οι υποκείμενες υποθέσεις αποδειχθούν εσφαλμένες, τα πραγματικά αποτελέσματα ενδέχεται να διαφοροποιούνται σημαντικά από εκείνα που προβάλλονται στις δηλώσεις πρόβλεψης.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καμία εγγύηση ότι τα ερευνητικά ή εγκεκριμένα προϊόντα που περιγράφονται στο παρόν δελτίο τύπου θα αποτελέσουν αντικείμενο υποβολής αίτησης ή ότι θα λάβουν έγκριση για πώληση ή για οποιαδήποτε πρόσθετη ένδειξη ή σήμανση σε οποιαδήποτε αγορά ή οποιαδήποτε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ούτε μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση ότι τα εν λόγω προϊόντα θα είναι εμπορικά διαθέσιμα στο μέλλον.

Ειδικότερα, οι προσδοκίες μας που αφορούν σε αυτά τα προϊόντα θα μπορούσαν να επηρεαστούν, μεταξύ άλλων, από τις αβεβαιότητες που είναι εγγενείς στην έρευνα και στην ανάπτυξη, περιλαμβανομένων και των αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών και πρόσθετων αναλύσεων των υφιστάμενων κλινικών δεδομένων, των ενεργειών ή των καθυστερήσεων των ρυθμιστικών αρχών ή των κρατικών κανονισμών εν γένει, των διεθνών τάσεων ως προς τον περιορισμό του κόστους των υπηρεσιών υγείας, περιλαμβανομένων και των πιέσεων τιμολόγησης και αποζημίωσης από την κυβέρνηση, τους φορολογούμενους και το ευρύ κοινό, της ικανότητάς μας να λάβουμε ή να διατηρήσουμε την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, των συγκεκριμένων προτιμήσεων συνταγογράφησης ιατρών και ασθενών, των γενικότερων πολιτικών και οικονομικών συνθηκών, θεμάτων ασφάλειας, ποιότητας ή παραγωγής, πιθανών ή πραγματικών περιπτώσεων παραβίασης της ασφάλειας και του απορρήτου δεδομένων, ή προβλημάτων στα συστήματα πληροφορικής που διαθέτουμε, ή άλλων κινδύνων και παραγόντων που αναφέρονται στην τρέχουσα έκδοση του εντύπου Form 20-F της Novartis AG που έχει καταχωρισθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (US Securities and Exchange Commission).

Η Novartis παρέχει τις πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν δελτίο τύπου με σημερινή ημερομηνία και δεν αναλαμβάνει καμία υποχρέωση να ενημερώσει οποιεσδήποτε δηλώσεις πρόβλεψης που περιέχονται στο παρόν δελτίο τύπου συνεπεία νέων πληροφοριών, μελλοντικών εξελίξεων ή άλλων λόγων.

Λίγα Λόγια για τη Novartis

Η Novartis παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα της υγείας που καλύπτουν τις εξελισσόμενες ανάγκες των ασθενών και της κοινωνίας. Με έδρα στη Βασιλεία της Ελβετίας, η Novartis προσφέρει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο για την καλύτερη δυνατή κάλυψη των εν λόγω αναγκών: καινοτόμα φάρμακα, οφθαλμιατρικά προϊόντα και χαμηλού κόστους γενόσημα και βιοομοειδή φάρμακα.

Η Novartis κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως σε αυτούς τους τομείς.Το 2017, ο Όμιλος σημείωσε καθαρές πωλήσεις ύψους 49.1δις δολαρίων ΗΠΑ, ενώ οι δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης σε ολόκληρο τον Όμιλο ανήλθαν σε 9,0 δις δολάρια ΗΠΑ περίπου. Οι εταιρείες του Ομίλου Novartis απασχολούν περίπου 124.000 συνεργάτες πλήρους απασχόλησης. Τα προϊόντα της Novartis είναι διαθέσιμα σε περίπου 155 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, η Novartis (Hellas) Α.Ε.Β.Ε. δραστηριοποιείται στα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στη Μεταμόρφωση Αττικής και απασχολούνται 500 περίπου άτομα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Novartis:
Website

Facebook page

Twitter

Παραπομπές

[1]Long GV, Hauschild A, Santinami M, et al. Adjuvant Dabrafenib Plus Trametinib for Stage III BRAF V600E/K-Mutant Melanoma. New England Journal of Medicine. 2017.
[2]Melanoma Skin Cancer. American Cancer Society. Available at: http://www.cancer.org/acs/groups/cid/documents/webcontent/003120-pdf.pdf. Accessed December 19, 2017.
[3]Heinzerling L, Kuhnapfel S, Meckbach D. Rare BRAF mutations in melanoma patients: implications for molecular testing in clinical practice. British Journal of Cancer. 2013.
[4]Melanoma Research Alliance. Adjuvant Therapy. Available at http://www.curemelanoma.org/about-melanoma/melanoma-treatment/adjuvant-therapy/.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις