Μικρές πάπιες της σπάνιας ράτσας Μπάερ εντοπίσθηκαν από ορνιθολόγους στη λίμνη Χενγκσούι, στη βόρεια επαρχία της Κίνας Χεμπέι. Οι ορνιθολόγοι εντόπισαν 19 παπάκια να πλέουν στη λίμνη μαζί με μία ενήλικη πάπια, κάτι που αποδεικνύει την επιτυχή αναπαραγωγή του είδους.

Είναι η τρίτη φορά που οι ορνιθολόγοι της περιοχής εντοπίζουν παπάκια από το 2010 που ξεκίνησε το πρόγραμμα αναπαραγωγής. Δεδομένου ότι μια θηλυκή πάπια γεννά συνήθως 8 έως 10 αυγά κάθε φορά, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανόν οι νεοσσοί να προέρχονται από δύο οικογένειες.

Το σπάνιο αυτό είδος αναπαράγεται στη νοτιοανατολική Ρωσία και στη βορειοανατολική Κίνα και τον χειμώνα μεταναστεύει στη νότια Κίνα, στο Βιετνάμ, στην Ιαπωνία και στην Ινδία. Η πάπια Μπάερ ανακαλύφθηκε από τον Εσθονό επιστήμονα Καρλ Ερνστ φον Μπάερ από τον οποίο πήρε και το όνομά της.

Το υδρόβιο πουλί περιλαμβάνεται στα είδη που απειλούνται σε μεγάλο βαθμό με εξαφάνιση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), δεδομένου ότι ο πληθυσμός του έχει υποχωρήσει από τη δεκαετία του 1980 και σήμερα αριθμεί 1.000 πουλιά παγκοσμίως. Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την επιβίωσή του είναι η απώλεια και η υποβάθμιση των οικοτόπων εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και της ανεπαρκούς προστασίας και διαχείρισης των περιοχών αυτών.

Το 2017 τουλάχιστον 308 πάπιες Μπάερ καταγράφηκαν στη λίμνη Χενγκσούι όπου τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε ένα ειδικό σεμινάριο για τα σπάνια υδρόβια πουλιά. Τα δεδομένα που προκύπτουν από την παρακολούθηση των ορνιθολόγων δείχνουν ότι οι αρσενικές πάπιες ξεπερνούν κατά πολύ τις θηλυκές, γεγονός που ίσως ωθήσει τις αρσενικές να ψάξουν για άλλα είδη θηλυκής πάπιας. Το ενδεχόμενο αυτό τρομάζει τους ορνιθολόγους καθώς εκτιμούν ότι αυτό θα επηρεάσει τη γενετική δεξαμενή της σπάνια αυτής πάπιας.

Το Εθνικό Φυσικό Πάρκο του Χένγκσουι που εκτείνεται σε 283 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα υγροτόπων και φιλοξενεί πάνω από 150 είδη πτηνών, μεταξύ των οποίων 60 είναι προστατευόμενα είδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις