Πολλές φορές ασθενείς με διαλείπουσα χωλότητα έρχονται στον ορθοπεδικό πιστεύοντας ότι πρόκειται για πρόβλημα του σκελετού τους. Ο ορθοπεδικός οφείλει να αναγνωρίσει την πάθηση και να ξεχωρίσει αν πρόκειται για μυοσκελετικό πρόβλημα ή αγγειολογικό πρόβλημα. Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να παραπέμψει τον ασθενή σε αγγειολόγο ή αγγειοχειρουργό.

Τι είναι η διαλείπουσα χωλότητα;

Διαλείπουσα χωλότητα ονομάζεται ο πόνος που αισθάνεστε στα κάτω μέλη γλουτούς, μηρούς, γάμπες (ή πέλματα) μόνο όταν περπατάτε, και που εξαφανίζεται αφού σταματήσετε και ξεκουραστείτε για λίγα λεπτά. Μπορεί να μην αισθάνεστε ακριβώς πόνο, αλλά σφίξιμο, βάρος ή αδυναμία. Οφείλεται σε μειωμένη ροή αίματος με τις αρτηρίες προς τα κάτω μέλη. Στην ηρεμία η ποσότητα του αίματος που φθάνει σ’ αυτά είναι επαρκής, όμως όταν βαδίζετε η κυκλοφορία δεν επαρκεί.

Η διαλείπουσα χωλότητα παρουσιάζεται γρηγορότερα όταν βαδίζετε σε ανηφόρα ή με γρηγορότερο βήμα, οπότε οι απαιτήσεις των μυών σε αίμα και οξυγόνο γίνονται μεγαλύτερες. Με τον καιρό – ειδικά χωρίς θεραπεία – μπορεί να αρχίσετε να την αισθάνεστε σε μικρότερες αποστάσεις.

Τι προκαλεί τη διαλείπουσα χωλότητα;

Η συνηθέστερη αιτία είναι η αθηροσκλήρυνση που μπορεί να στενέψει μια αρτηρία (στένωση) ή να την κλείσει εντελώς (απόφραξη). Η αθηροσκλήρυνση είναι μια διεργασία γήρανσης, αλλά συμβαίνει νωρίτερα σε ανθρώπους που καπνίζουν και όσους έχουν σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή αυξημένη χοληστερόλη. Όταν η πάθηση αυτή προσβάλλει την κοιλιακή αορτή, τις λαγόνιες, τις μηριαίες, την ιγνυακή ή τις κνημιαίες αρτηρίες, ονομάζεται περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια (ΠΑΑ).

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΙΚ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

www.sportsorthopaedics.gr

Email: [email protected]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις