Επικίνδυνη ακόμη και η ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία και μάλιστα όχι μόνο για την καρδιά, σύμφωνα με βρετανική επιστημονική μελέτη.

Η αρτηριακή πίεση που ξεπερνά την τιμή 120/80 mmHg θεωρείται ότι υπερβαίνει τα όρια του φυσιολογικού και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Αν και οι κίνδυνοι για την υγεία εκτιμάται πως είναι μεγαλύτεροι όταν η συστολική («μεγάλη») πίεση ξεπερνά τα 140 mmHg, φαίνεται πως και η τιμή της πίεσης κάτω από το όριο αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ανεβασμένη πίεση στα 50 δείκτης πρόγνωσης της άνοιας

Όπως υπέδειξε η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Heart Journal, οι πενηντάρηδες που έχουν ακόμη και ελαφρώς ανεβασμένη αρτηριακή πίεση είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν άνοια στο μέλλον.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 8.639 άτομα από τη Μεγάλη Βρετανία και κάλυπταν διάστημα τουλάχιστον 30 ετών.

Όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν σε ηλικία 50 ετών συστολική πίεση 130 mmHg και άνω φάνηκε πως είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια στο μέλλον.

Μάλιστα, ο κίνδυνος άνοιας ήταν αυξημένος ακόμη και για τα άτομα που δεν είχαν διαπιστωμένα καρδιαγγειακά προβλήματα. Η μέση ηλικία εκδήλωσης της άνοιας στο δείγμα των συμμετεχόντων ήταν τα 75 έτη.

Αξιοσημείωτο ήταν, ωστόσο, το εύρημα ότι η τιμή της πίεσης στην ηλικία των 60 ή των 70 ετών δεν φάνηκε να αποτελεί αξιόπιστο προγνωστικό δείκτη για την άνοια.

Η σχέση μεταξύ πίεσης και άνοιας, εικάζουν οι ερευνητές, εξηγείται πιθανώς από τις βλάβες που προκαλούν στον εγκέφαλο τα μικροεγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία συνδέονται άμεσα με την ανεβασμένη πίεση και συχνά περνούν απαρατήρητα επειδή δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα.

«Το όριο των 140 mmHg θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια ασφαλές για την καρδιά, φαίνεται όμως ότι δεν είναι ασφαλές για τον εγκέφαλο» σχολιάζει η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Αρκάνα Σινγκ-Μανού, επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις