Πολλές φορές ασθενείς με διαλείπουσα χωλότητα έρχονται στον ορθοπεδικό πιστεύοντας ότι πρόκειται για πρόβλημα του σκελετού τους. Ο ορθοπεδικός οφείλει να αναγνωρίσει την πάθηση και να ξεχωρίσει αν πρόκειται για μυοσκελετικό πρόβλημα ή αγγειολογικό πρόβλημα. Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να παραπέμψει τον ασθενή σε αγγειολόγο ή αγγειοχειρουργό.

Τι είναι η διαλείπουσα χωλότητα;

Διαλείπουσα χωλότητα ονομάζεται ο πόνος που αισθάνεστε στα κάτω μέλη γλουτούς, μηρούς, γάμπες ή πέλματα) μόνο όταν περπατάτε, και που εξαφανίζεται αφού σταματήσετε και ξεκουραστείτε για λίγα λεπτά. Μπορεί να μην αισθάνεστε ακριβώς πόνο, αλλά σφίξιμο, βάρος ή αδυναμία. Οφείλεται σε μειωμένη ροή αίματος με τις αρτηρίες προς τα κάτω μέλη. Στην ηρεμία η ποσότητα του αίματος που φθάνει σ’ αυτά είναι επαρκής, όμως όταν βαδίζετε η κυκλοφορία δεν επαρκεί.

Η διαλείπουσα χωλότητα παρουσιάζεται γρηγορότερα όταν βαδίζετε σε ανηφόρα ή με γρηγορότερο βήμα, οπότε οι απαιτήσεις των μυών σε αίμα και οξυγόνο γίνονται μεγαλύτερες. Με τον καιρό – ειδικά χωρίς θεραπεία – μπορεί να αρχίσετε να την αισθάνεστε σε μικρότερες αποστάσεις.

Τι προκαλεί τη διαλείπουσα χωλότητα;

Η συνηθέστερη αιτία είναι η αθηροσκλήρυνση που μπορεί να στενέψει μια αρτηρία (στένωση) ή να την κλείσει εντελώς (απόφραξη). Η αθηροσκλήρυνση είναι μια διεργασία γήρανσης, αλλά συμβαίνει ενωρίτερα σε ανθρώπους που καπνίζουν και όσους έχουν σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή αυξημένη χοληστερόλη. Όταν η πάθηση αυτή προσβάλλει την κοιλιακή αορτή, τις λαγόνιες, τις μηριαίες, την ιγνυακή ή τις κνημιαίες αρτηρίες, ονομάζεται περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια (ΠΑΑ).

Σπανιότερα, η διαλείπουσα χωλότητα – ειδικά σε νεότερα άτομα – μπορεί να οφείλεται σε άλλες αρτηριακές παθήσεις, όπως είναι η παγίδευση της ιγνυακής αρτηρίας, η κυστική νόσος του έξω χιτώνα των αρτηριών, η νόσος Buerger (αποφρακτική θρομβαγγειΐτιδα) και η ινομυϊκή δυσπλασία.

Τη διαλείπουσα χωλότητα μπορούν να μιμηθούν παθήσεις, οι οποίες επίσης προκαλούν πόνο στα κάτω μέλη, αλλά δεν είναι αγγειακές. Τέτοιες είναι:

-Ριζιτικός πόνος από συμπίεση νευρικών ριζών στην οσφυοϊερά μοίρα της σπονδυλικής στήλης (εξαιτίας δισκοκήλης, οστεοφύτων ή νεοπλασίας) ή στένωση του νωτιαίου σωλήνα

-Νευρολογικές παθήσεις, όπως η διαβητική νευροπάθεια, νευρίτιδες κλπ

-Μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η οστεοαρθρίτιδα ισχίων ή γονάτων, το σύνδρομο διαμερίσματος κλπ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΙΚ.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

www.sportsorthopaedics.gr

Email: [email protected]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις