Είναι πλέον γνωστό στους περισσότερους ότι πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά που βάζουμε στα φαγητά μας, εκτός από την εξαιρετική γεύση και το άρωμα που προσφέρουν, παράλληλα αποτελούν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό μας από θανατηφόρες ασθένειες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μαϊντανός, ο οποίος πραγματικά κάνει θαύματα για την υγεία μας. Η μυρικετίνη, μία φλαβονόλη που περιέχει, έχει αποδειχθεί ότι έχει χημειοπροληπτική επίδραση για τον καρκίνο του δέρματος.

Το καταπράσινα μυρωδικό περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες χλωροφύλλης, η οποία έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζει τις καρκινογόνες επιδράσεις των ετεροκυκλικών αμινών, οι οποίες παράγονται κατά το ψήσιμο των τροφών σε υψηλή θερμοκρασία. Επίσης, η ουσία απιγενίνη, που περιέχει, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιο του Μιζούρι των ΗΠΑ μπορεί να μειώσει το μέγεθος του όγκου σε επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον η μυρικετίνη έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και στην θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη. Έρευνες έδειξαν ότι η μυρικετίνη μπορεί να μειώσει την συγκέντρωση σακχάρων στο αίμα, καθώς και να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις