Το κόκκινο κρασί αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών που περιλαμβάνει φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, ειδικά τη ρεσβερατρόλη, η οποία αποτελεί μια σύνθετη ουσία με πολλαπλά οφέλη.

Το κόκκινο κρασί είναι το ποτό που έχει θεωρηθεί ως το πιο ευεργετικό από όλα τα αλκοολούχα. Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών είναι η αντιοξειδωτική ουσία, στην οποία οφείλονται οι ευεργετικές δράσεις της στο κυκλοφορικό σύστημα.

Ενδυνάμωση του εγκεφάλου

Το κόκκινο κρασί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσετε τις γνωστικές σας διεργασίες. Πώς γίνεται όμως αυτό; Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση κρασιού με μέτρο αλλά σε τακτική βάση, μπορεί να αποτρέψει την άνοια και τις εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου.

Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων

Σύμφωνα με τα ευρήματα του περιοδικού Nature, το κόκκινο κρασί αναστέλλει τη σύνθεση της ενδοθηλίνης-1, μιας πρωτεΐνης υπεύθυνης για την ανάπτυξη λιπών κατά μήκος των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων που οδηγούν σε αθηροσκλήρωση. Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητα σε προκυανιδίνες, μία κατηγορία φαινολών που παίζουν ρόλο στην οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πρόληψη διαβήτη

Το κόκκινο κρασί εμποδίζει τις επιπλοκές που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες κατά την έναρξη του σακχαρώδους διαβήτη. Αυτό επίσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

Καταπολέμηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού

Οι αντιοξειδωτικές και στυπτικές του ιδιότητες εμποδίζουν τα βακτήρια να προσκολληθούν στην ουροδόχο κύστη και τα νεφρά σας ενώ παράλληλα βελτιώνουν το φιλτράρισμα και την αποτοξίνωση αυτών των οργάνων.

Καλλυντικές ιδιότητες

Το κόκκινο κρασί έχει επουλωτικές ιδιότητες καθώς η ρεσβερατρόλη αναπλάθει τους ιστούς αποκαθιστώντας ρυτίδες και ουλές.

Αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες

Η Αμερικανική Χημική Εταιρεία έχει ερευνήσει ότι οι φαινόλες που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί εμποδίζουν την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, αντισταθμίζοντας έτσι τις θρομβώσεις που μπορούν να φράξουν την εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις