Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, καθώς ακόμα δυοθάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε πέντε – όσοι ήταν και πέρυσι. Όλα τα φετινά θύματα είναι άνω των 70 ετών.Είκοσι-δύο ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων οι επτά βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα φετινά κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 77, δεκαεπτά περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αυξημένα κατά 60,4% σε σχέση με τα 48 που είχαν διαγνωστεί πέρυσι.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς, 62 τον αριθμό, έχουν παρουσιάσει συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ οι υπόλοιποι 15 εκδήλωσαν ηπιότερα προβλήματα, κυρίως πυρετό.

Από τα 77 κρούσματα που έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα, τα 31 – δηλαδή περίπου το ένα τρίτο- είναι στην Αττική. Τα "πρωτεία" έχει ηΔυτική Αττική, με 14 ασθενείς στα Μέγαρα, 10 στην Ελευσίνα και δύο στον Ασπρόπυργο.

Αξιοσημείωτη παρουσία έχει ο ιός όμως και στη Βόρειο Ελλάδα, με τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Πέλλας καιτου Κιλκίς να μετράνε συνεχώς νέα κρούσματα. 10 κρούσματα έχουν παρατηρηθεί στην Θεσσαλονίκη, με πέντε εξ αυτών εντοπίζονται στην περιοχή Κορδελιού – Ευόσμου.

Ο ιός μεταδίδεται μόνο από το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν υπάρχει σχετικό εμβόλιο.

Τα άτομα που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και θάνατο είναι οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς και οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζουν στους πολίτες την ανάγκη τήρησηςμέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια και εφιστούν την προσοχή. Η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου δίδει συμπτώματα μιας απλής ίωσης (πονοκέφαλος, πονόλαιμος, μυαλγίες, πυρετός) καθώς αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά λοίμωξη όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις